Examensdags för Hi Nation vid Sting

Vid torsdagens ”Takeoff”-ceremoni vid Sting var det examensdags för cleantechbolaget Hi Nation. Deras kombinerade lampa och laddare drivs av solceller och används såväl i svenska fjällen som på Tanzanias slätter.

 

Linda Krondahl, vd och grundare av Hi Nation och Magnus Rehn,
affärscoach inom cleantech vid affärsinkubatorn Sting i Kista.

Foto:Amelie Furborg.

Hi Nations produkt HiLight är en liten solcellsdriven lampa utvecklad för att användas när du saknar två hål i väggen. Produkten är portabel och har en usb-anslutning, vilket även ger möjlighet att ladda mobiltelefonen eller en GPS. Tio timmars solljus räcker till tjugo timmars starkt och säkert ljus eller minst tre mobilladdningar. De två viktigaste kundsegmenten skiljer sig mycket åt, men förenas av behovet av portabel energi: Det är friluftsmänniskor samt mobilanvändare i utvecklingsländerna.

– Vi ser en marknad både i tillväxtländerna och inom fritidssektorn. I Afrika finns en miljard människor och ungefär hälften har mobiltelefoner – men bara några få procent av befolkningen på landsbygden har tillgång till el. De går ofta långa sträckor för att mot betalning ladda sina mobiler, säger Linda Krondahl, vd och grundare av Hi Nation.

Förra året åkte Linda och hennes team till Tanzania för att testa produken. De hade med sig 20 exemplar och åkte till bland annat hostals och till massajerna. Och resan blev onekligen en succé. HiLight var otroligt uppskattad och flera av testpersonerna ville köpa den för att kunna tjäna pengar på att erbjuda laddning av andras telefoner, enligt ett pressmeddelande.

Linda Krondahl kom i kontakt med Sting (Stockholm Innovation & Growth) och affärscoachen Magnus Rehn vid en TV-inspelning för programmet ”Vinna eller försvinna” i september 2009. Då var solcellslampan fortfarande på designstadiet. Under tiden vid Sting har Linda och hennes team startat upp såväl produktion som marknadsföring och försäljning av produkten.

Stings vision är att bidra till byggandet av framtidens globala tillväxtföretag genom att attrahera de bästa innovatörerna och entreprenörerna och erbjuda dem affärsutvecklingsstöd och nätverk i världsklass. Affärsinkubatorn Sting är ett icke vinstdrivande företag som ägs av Stiftelsen Electrum – en samverkan mellan näringsliv, forskning och Stockholms stad.

Comments are closed.