Ericsson ger sig in på elbilsmarknaden

I ett branschöverskridande forskningsprojekt utvecklar Ericsson en mobil anslutning för laddning av elbilar. Föraren ska kunna styra uppladdningen av bilen, när denna är ansluten till ett vanligt eluttag, antingen från en konsol i bilen eller på avstånd via mobiltelenätet.

 

Tillsammans med Volvo Car, Göteborg Energi och Viktoria Institute utvecklar Ericsson ett system där energikostnaden för en laddning av elbilen automatiskt styrs över till bilägarens elräkning. Föraren ställer in tid och mängden laddning via en konsol i bilen eller via en smartmobil eller surfplatta. Med hjälp av mobilnätet kommunicerar bilen sedan med elnätet så att uppladdningen, om så önskas, kan planeras utifrån det på elnätet då rådande energipriset. För energiföretagen innebär det också att en samordning av laddningen av bilar över elnätet blir det mer effektiv och hållbar, enligt ett pressmeddelande.

Projektet har finansierats av de fyra aktörerna i projektet samt Västra Götaland och forskningsstiftelsen för Göteborg Energi. En specialutrustad Volvo Electric C30 kommer att visas upp i Hall 6 vid LaFira under Mobile World Congress i Barcelona, Spanien den 27-29 februari.

Comments are closed.