En halv miljon nedladdningar för nya Qt

I december släppte Digia version 5.2 av det grafiska användargränssnittet Qt. Sedan dess har företaget registrerat en halv miljon nedladdningar, vilket är mycket mer än för någon tidigare version.

Qt är ett C++-baserat framework för att utveckla grafiska användargränssnitt som fungerar på en rad olika plattformar, till exempel en rad versioner av Linux, Windows, Symbian och Mac OS X. Programvaran finns i en Open Source-version och i en kommersiell version.
Systemet utvecklades från början av norska Trolltech, men köptes 2008 av Nokia och användes i en rad av företagets mellanpristelefoner. 2012 sålde Nokia Qt till Digia, som fortsätter att utveckla programvaran. Från den nya version 5.2 kan Qt användas och på de bägge plattformarna iOS och Android.
– Qt har en stor och entusiastisk community av användare och utvecklare, säger Tommi Laitinen, Qt senior vp för internationella projekt hos Digia. Stödet för iOS och Android har ökat intresset dramatiskt och vi ser nu mer än 10 000 nedladdningar per dag i genomsnitt.

Comments are closed.