Elcoteq Luxemburg i konkurs

Elcoteq  ansökte om konkursskydd den 22 juli, men nu bolaget lyckades inte räddas. Nu har bolagets försats i konkurs av domstolen i Luxemburg. Konkursansökan lämnades in igår eftermiddag av Elcoteq och handeln med aktier på Nasdaq avbröts.

Elcoteqs finska dotterbolag Elcoteq Finland Oy, Elcoteq Lohja Oy och Elcoteq Design center Oy tvingades i konkurs den 31 augusti sedan pengarna hade tagit slut och nu har konkursen nått huvudkontoret i Luxemburg.
Elcoteqs huvudkontor flyttades dit 2008 från Esbo efter ett styrelsebeslut.
Bolaget startade sin verksamhet 1984 i Lojo under namnet Lohja Microelectronics, som en enhet inom Oy Lohja Ab. 1990 ombildades enheten till ett eget aktiebolag som fick namnet Elcoteq Oy. Den verkställande ledningen för Elcoteq Oy fick året efter möjlighet att köpa företaget. De lät börsintroducera bolaget 1997.
Nokia var stor beställare och företaget gick mycket bra, men fick problem efter år 2000 då Nokia började anlita andra EMS-tillverkare.
Så sent som i maj fanns det diskussioner om att flytta huvudkontoret till Budapest. Volymproduktionen har bedrivits i Estland, Ungern, Ryssland, Kina, Indien, Mexico och Brasilien.
Elcoteq har 23 000 anställda i hela världen varav 700 i Finland. Där planerar man uppsägning av 500 personer och lägger eventuellt ned fabriken i Lohja totalt.
Omsättningen för Elcoteq, som har verksamhet i 16 länder, var förra året 4,2 miljarder euro. Resultatet var 43,9 miljoner euro för hela året, men företaget gjorde förlust under sista kvartalet.

 

Comments are closed.