Duschvakt undviker vattenslöseri

En duschvakt är ett smart sätt att mäta vattenförbrukning i realtid. Den inbyggda intelligenta givaren ger noggrann information om vattenmängd och den energi dess uppvärmning kräver. Finska Streamsave har konstruerat en mätare som genererar sin egen energi.

Duschvakten har LED-lampor som ändrar färg för att varna om stor förbrukning. Det går även att se förbrukning, kostnader och historiska data i en App som kan laddas i telefonen. Alla data sparas i ett internt minne i givaren för att läsas vid lämpligt tillfälle.
– Produkten kan användas för att fördela kostnader rättvist och motiverar användaren att minska sin förbrukning med hjälp av data i realtid och ökad medvetenhet, säger VD Teppo Syrjälä på Streamsave. Denna IoT-produkt hjälper i kampen att rädda vår viktigaste naturresurs.
Streamsave siktar på att bli en global massprodukt. Stora marknader och behov finns i Asien och USA. Även närmare i Sverige, Finland och resten av Europa.
– Den kan användas i skolor, sjukhus, hotell och badanläggningar, privata hem och olika typer av bevattningssystem. Behov finns även i industrin.
Under hösten genomfördes ett lovande 3-veckors tekniskt test i Beijing, Kina. Hela 2/3 av familjerna som deltog minskade sin duschtid och därmed sin energi- och vattenförbrukning.
– Ett tidigare försök på ett hotell under två veckor resulterade i en minskning av vattenförbrukning på hela 30%.
Duschvakten överför data trådlöst och innehåller en liten mätmodul kan kopplas direkt till en duschslang. Företaget avser att utveckla liknande mätningar också för andra vätskor.
Streamsave är en uppfinning från Uleåborg i Finland. Bolaget startades av Teppo Syrjälä och hans kompanjoner efter att Syrjälä vunnit en innovationstävling. Produkten är konstruerad och tillverkad i Finland.

Comments are closed.