Dataspelkraft till forskning

På årets upplaga av datorfestivalen DreamHack Winter uppmanas festivalbesökarna att dela med sig av den datorkraft de inte själva använder till tre viktiga forskningsprojekt.

Intel och DreamHack kommer genom festivalens hemsida och live från scen under festivalen att bjuda in alla festivalbesökare att medverka i Progress Thru Processors, ett datorprogram utvecklat av Intel genom vilket de kan donera datorkraft till ett av tre forskningsprojekt. Forskningsprojekten som ingår i programmet är Rosetta@Home, Climateprediction.net och Africa@Home, vilka fokuserar på forskning som kan leda till ett botemedel för flera kroniska sjukdomar, förutspå framtida klimatförändringar respektive hitta effektiva sätt att bromsa spridningen av malaria.
Att delta i Progress Thru Processors är enkelt och öppet för vem som helst som är medlem i Facebook och har en dator med operativsystemen Windows eller Mac OS. Programmet som delar ut datorkraften finns att hämta på projektets Facebook-sida. När programmet väl är installerat kan användaren välja vilket projekt han eller hon vill donera datorkraft till. Notera att programmet endast delar ut den datorkraft som datorn inte använder, vilket gör att användaren inte märker av några försämringar i prestanda.
Rosetta@home går ut på att bestämma formerna av proteiner och kan leda till botemedel mot sjukdomar såsom AIDS/HIV, malaria, cancer eller Alzheimers.
Climateprediction.net beräknar hur vårt klimat kommer att förändras i framtiden.
Africa@home  tillhandahåller datorkraft till universitet och institutioner i Afrika. Det första delprojektet är malariacontrol.net där forskarna arbetar med att ta fram de mest effektiva sätten att förhindra spridningen av malaria.

Comments are closed.