Comfort Audio vann igen!

Årets Elektronikföretag blev Halmstadföretaget Comfort Audio AB. Om det låter bekant beror det kanske på att företaget i Oktober vann Swedish Embedded Award, Enterprise Category. Och som om det inte var nog fick man dessutom tidigare i år utnämningen Best New Product vid mässan AudiologyNow i Chicago.


August Pansell och Mats Dörring, Comfort Audio, utses till Årets Elektronikföretag av Gunnar Lilliesköld, Elektronik i Norden.

 

Årets Elektronikföretag utsågs som vanligt på Elektronik i Nordens BranschPunsch. Det var i år 32:a året och bedömningsgrunderna är traditionsenligt både tekniska och ekonomiska. Det räcker alltså inte med en hög tekniknivå och bra produkter. Företaget måste också vara välskött, ekonomiskt framgångsrikt och ha bra framtidsutsikter. Alla de här kriterierna uppfyller Comfort Audio AB med råge.


– Vi har gjort en fantastisk resa de senaste åren och kom 2010 upp i en omsättning på drygt 118 miljoner kronor, säger Mats Dörring, vd för Comfort Audio AB. 2011 ökar det till någonstans uppåt 130 miljoner och nästa år räknar vi med ca 150 miljoner. För mig handlar det nu om att komma upp i 250 miljoner och i första hand öka internationellt.
Mats Dörring har bara haft posten som vd sedan i somras. Han valdes för att ta företaget till nästa nivå och det handlar framför allt om en stor internationell satsning.
– Idag täcker vi delar av Europa och håller på att introducera oss i USA. I slutet av nästa år räknar vi med att ha bra täckning i Sydamerika, Australien, stora delar av Asien och Sydafrika. Den resan sker de närmaste 12-18 månaderna.

Analogt till digitalt
Historien började 1994 med en annons från AMS.


– Vi kom in på det här området av en slump 1994, säger August Pansell, en av grundarna till företaget. AMS, som det hette på den tiden, annonserade efter ett företag som kunde göra ett konferenshjälpmedel för hörselskadade. Vi var helt nya på området, men vann ändå upphandlingen och fick förtroendet att utveckla en produkt. Det här var då världens första digitala hörselhjälpmedel, före de digitala hörapparaterna. Den första apparaten var inte så snygg, men den lät bra och sålde tillräckligt bra för att vi skulle kunna fortsätta att utveckla nya produkter.
De första apparaterna använde IR-teknik, men efter ett par år lanserade man också produkter baserade på radioteknik, till att börja med FM-teknik. Företaget utvecklade också en egen ASIC-krets, som användes i alla produkter. Framåt slutet av nittiotalet insåg man att FM-tekniken inte räckte till.
– Vid det laget var vi mycket kunniga och visste att det fanns väldigt mycket mer att göra om vi kunde gå från analog till digital radioöverföring. Det steget tog vi runt 2004 och det möjliggjorde en mängd stora förbättringar.
Den digitala radion blev basen för alla nya konferenshjälpmedel.
– Vi har sedan dess gjort en hel familj hörselprodukter, där vi löser väldigt många behov för hörselskadade. De innebär en otroligt stor förbättring vad gäller till ljudkvalitet och avlyssningssäkerhet, men designen är också mycket viktig. Vi försöker ta fram små, snygga produkter som den hörselskadade verkligen vill ha.
Under 2011 lanserades väldens första digitala minimottagare, DT10, Den väger ett gram och drivs med 1 V och några få mA. Det var också den produkten som i oktober belönades med Swedish Embedded Award.
– Den kopplas direkt till hörapparaten och ger vad vi brukar kalla "outstanding dynamic range", jämfört med allt annat i branschen.

Jättemarknad
Marknadspotentialen för Comfort Audio är mycket stor.
– Det finns ungefär 700 000 personer i Sverige som behöver hörapparat, säger Mats Dörring. 1,3 miljoner har hörselproblem. Det stora problemet med dagens hörapparater är att de fungerar bäst inom ett par meters avstånd. Går man utanför det området innebär buller och brus att man inte får den nytta som man borde ha. Och varför nöja sig med en femtioprocentig lösning när det går att nå en nittioprocentig eller ännu bättre lösning.
Ett par av de största marknaderna är anpassning av arbetsplatser och skolor. I skolmiljön är det nästan omöjligt att ha en hörapparat eftersom det är så bullrigt. På världsmarknaden har skolmiljön den största potentialen när det gäller den här typen av hörselhjälpmedel.
– Digitala hörselhjälpmedel är inte hörapparater, utan något som används tillsammans med hörapparater och implantat. Vi behandlar ljudet digitalt och vi sänder ljudet digitalt. Det finns en mikrofon och en sändare på bordet hos läraren eller på konferensbordet. Sedan har användaren antingen en komplett digital mottagare på bröstet, eller en minimal digital mottagare som kopplas till hörapparaten eller implantatet.

Comments are closed.