Chalmers satt att leda programvarusatsning

Den 9-11 mars hålls avsparken för det senaste projektet inom "Future and Emerging Technologies" –  en EU-satsning på informations- och kommunikationsteknologi. Målet är att skapa komplex programvara som är så flexibel att den klarar de förändringar som användning under lång tid och inom olika områden kräver. Forskningen, som kommer att bedrivas inom projektet HATS (Highly Adaptable and Trustworthy Software using formal models) samlar världsledande forskningsgrupper från olika programvarudiscipliner och leds av Chalmers. Kick-offen hålls vid universitetet i Bologna.
– Vi på Chalmers är glada över att få hålla invigningen av ett projekt kring det senaste inom programvaruforskningen på ett av Europas äldsta universitet. Det symboliserar den styrka och kompetens som alltid har funnits vid europeiska universitet och högskolor när det gäller att få fram tekniska nyheter, säger Reiner Hähnle, koordinator för HATS och professor vid Institutionen för data- och informationsteknik vid Chalmers.
HATS kommer att pågå under en fyraårsperiod och startade den 1 mars 2009. Forskningsbudgeten är på över 6 miljoner euro, av vilka den europeiska unionen kommer att bidra med 5,27 miljoner euro. Projektet förväntas resultera i stora steg framåt för modellerings- och valideringsteknik för denna sortens programvara.

Comments are closed.