Cellmax investerar i nytt antennlabb

Cellmax Technologies AB har investerat mer än 2 miljoner euro i ett nytt antennlabb vid sitt nya huvudkontor i Kista, Stockholm. Antennerna används i mobiltelenät och laboratoriet uppges bli ett av de bästa och mest avancerade i Europa för mätning på antenner.

– Detta är en mycket viktig investering för Cellmax. Mätomfånget kommer att avsevärt förbättra vår utvecklingskapacitet för nya och spännande, högeffektiva antennprodukter. Dessutom kommer det att ytterligare förstärka vår förmåga att ständigt förbättra och övervaka resultatet från våra antenner samt utföra ”benchmark”-tester för våra kunder, säger Einar Ahlström, vd för Cellmax Technologies

Den nya 1 200 m² stora anläggningen innehåller förutom nya kontor, en skärmad 550 m3 ekofri kammare för mätning av antennernas närfält i frekvensområdet 690 MHz till 2,8 GHz samt ett fullt utrustat ”state-of-the-art” antennendesign-laboratorium. Företaget kommer att flytta in i den nya anläggningen i slutet av 1:a kvartalet 2012.

Cellax Technologies AB utvecklar och marknadsför basstationsantenner extremt höga verkninsgrader för mobiltelenät. Företagets teknik uppges göra det möjligt för operatörer att minska effektförbrukningen i sina radionät med upp till 30 procent. Den patenterade antenntekniken från Cellmax är speciellt utformad för högre frekvensband, till exempel GSM 1800/1900, UMTS, LTE och WiMax. Tack vare eliminering av förluster i antennen ger tekniken en 96-procentig energieffektivitet, vilket kan jämföras med vanliga antenner som normalt ger 60-65 procents energieffektivitet. Cellmax antenner uppges fördubbla utstrålad effekt (EIRP) och mottagna signalen till basstationen, och ger därför en ökning av den geografiska täckningen med upp till 40 procent jämfört med vanliga antenner. Högre EIRP ger också en ökning av nettotrafiken i nätverket.

Comments are closed.