Bra DATE-konferens

Efter DATE-konferensens första dag står det klart att konferensdelen håller måttet med råge. På utställningsgolvet ser det betydligt tunnare ut. Varken Cadence, Synopsys eller Mentor ställer ut, även om  både Wally Rhines och Aart de Geus finns på plats.

Men, konferensdelen håller mycket hög klass, debatterna &a uml;r bra och mässgolvet är fullt av specialiserade och intressanta EDA-företag. I EDA-världen sker ju traditionellt större delen av den tekniskt nyskapande utvecklingen i små uppstartsföretag som sedan köps upp av någon av de större.

Det här är också ett av de stora diskussionsämnena, både i paneldebatter och på golvet. Hur skall EDA-industrin se ut i framtiden och vem skall sköta nyutvecklingen. Uppstartsföretag har idag mycket svårt att komma över riskkapital och det är långt ifrån uppenbart att det finns en lönsam "exit", via börsintroduktion eller uppköp av någon av de stora. Inget EDA-företag har börsintroducerats de senaste fem eller sex åren och allt oftare slutar uppstartsäventyret med att företaget går i konkurs och någon av de stora köper upp resterna för en relativ struntsumma. Eftersom man då inte får med nyckelpersonerna blir värdet begränsat.

Samtidigt är kravet på ny- och vidareutveckling mycket stort. Redan att underhålla befintliga verktyg är ytterst teknikkrävande, eftersom varje ny processnod ställer så många nya krav. De tre stora EDA-företagen lägger ca 40 procent av sin omsättning på utveckling, och det är ungefär dubbelt mot normala teknikintensiva företag. En mycket stor del av kostnaderna går åt bara för att hålla befintliga verktyg uppdaterade så att de klarar de senaste processnoderna.

Det finns mycket diskussioner om annorlunda modeller, sammanslagningar eller köp från någon eller några av kiselsmedjorna. Men de flesta är nog överens om att dagens modell, med två eller tre stora konkurrerande EDA-företag och ett stort antal mindre spetsföretag, är svårslagen. Det finns mer att göra, framför allt via ökad standardisering och mer samarbete, men det är svårt att hitta en modell som resulterar i bättre verktyg till lägre kostnad.

Nej, nu är det hög tid att fortsätta springa runt på DATE. Jag återkommer med fler rapporter från ett trivsamt Nice.

Comments are closed.