Billig el med liten vindsnurra

En lätt och billig vindsnurra som är enkel att montera och att laga. Två M-studenter vid Linköpings universitet har konstruerat vad som kan bli ett svar på elbehovet för byar på landsbygden i fattiga utvecklingsländer.

Vingarna och ställningen byggs i bambu. Generatorn som ger ström är en enkel motor som hämtats från en tvättmaskin. Totalt väger den tio kilo. Konstruktörerna bakom den lilla vindsnurran, studenterna Daniel Femerström och Johnny Johansson, har haft en fattig by i tredje världen i åtanke när de byggde den.

– Vi fick utmaningen av vår lärare, Simon Schütte, i en kurs i produktutveckling för ett år sedan. Vi tyckte idén var spännande och vi tände på den, säger Johnny Johansson.

Det blev ett projekt som svällde över alla bräddar och slukade deras tid. Men nu har de en fungerande prototyp framme, klar för att testas i en verklig miljö.

– Det finns gott om mikroturbiner – små vindkraftsanläggningar – säger Simon Schütte, lärare i maskinkonstruktion. Men i regel har de en inbyggd elektronik som inte håller länge i fuktiga och varma klimat och som är svåra att reparera.

–Tanken med den här vindsnurran är just att den ska vara enkel att laga, tekniken är öppen och tydlig och lätt att förstå. Dessutom är den både betydligt lättare och billigare än de som redan finns.

Om det blåser ger den ett par kilowattimmar per dag, tillräckligt för att exempelvis ha en dator igång ett par timmar och ett par lampor kvällstid.

– På ställen där det inte finns elektricitet kan ju redan ett par timmars tillgång till el vara en stor förbättring, säger Daniel Femerström.

Nu letar de båda bidrag för att kunna testa vindsnurran i fält. Via kontakter hoppas dom kunna göra det i Bangladesh, Indien eller Tanzania, meddelas via ett pressmeddelande.

Comments are closed.