Besök hos Göteborgs fordonskluster

Under ett två dagar långt besök, den 26-27 september, kommer den tyska delstaten Baden-Württembergs ministerpresident, Winfried Kretschmann, att besöka Göteborgsregionen i syfte att studera hur Göteborg arbetar med omställningen av fordonsklustret tillsammans med företagen och forskningsaktörer.


Ministerpresident Winfried Kretschmann från den tyska delstaten Baden-Württemberg

– Bilindustrin upplever den djupaste omvälvningen i sin historia, säger ministerpresident Kretschmann. Elektrifiering, digitalisering och autonom körning är stora förändringar för bilindustrin. För Baden-Württemberg står mycket på spel: vår tekniska banbrytande roll, vår ekonomiska kraft, våra jobb och konsekvenserna av klimatförändringen.
Delegationen som består av cirka 70 personer med representanter från både näringsliv, politik, forskningen och press har valt att besöka Finland och Göteborg under sin totalt 4 dagar långa delegationsresa. Sverige och Finland ligger långt före resten av Europa när det kommer till digitalisering och mobilitet.
– På plats i Göteborg kommer vi att få intressanta insikter och delta i spännande diskussioner om viktiga frågor som Internet of Things, artificiell intelligens, 5G-teknik, autonom körning, elektromobilitet och nya mobilitetskoncept. Som ett resultat bör vårt besök i Göteborg också vara en dörröppnare för att skapa kontakter och initiera samarbete mellan våra respektive företag och institutioner.
– Även om Göteborgsregionens innovationskraft ligger i framkant i Europa överlag, så är en av våra strategier att hitta samverkan med andra starka kluster i Europa – bland annat med Baden-Württembergs som har ett av Europas starkaste fordonskluster, säger Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation, på Business Region Göteborg. Samverkan behövs för att företag i dessa kluster ska vara starka på en global marknad med en allt större konkurrens.
Baden-Württemberg är en av Tysklands klart starkaste delstater ekonomiskt, med en BRP högre än Sveriges BNP och närmare 11 miljoner invånare. I delstaten, som ibland brukar kallas för ”bilens vagga”, finns flera storföretag, bland annat Daimler, Porsche, Audi, Bosch GmbH och Kärcher. Inom high-tech finns också Europas största mjukvarutillverkare SAP AG, och delstaten satsar varje år stora summor på vetenskap och utveckling.

Comments are closed.