Batteriuppfinnare invald i IVA

Christina Lampe-Önnerud, forskare, grundare och vd för batteriföretaget Boston-Power, har valts in som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Därmed tillhör hon nu en exklusiv skara vars viktigaste uppgift är att som gränsöverskridande brobyggare mellan näringsliv, forskning, förvaltning och olika intressegrupper verka för samhällets utveckling.

 – Det är naturligtvis både en ära och mycket glädjande för mig som person, säger Christina Lampe-Önnerud.  Eftersom IVA arbetar med det som också är mina fokusfrågor är jag entusiastisk inför denna nya roll.

Ludvikafödda Christina Lampe-Önnerud är sannolikt mest känd för att ha grundat batteriföretaget Boston-Power i USA. Bolaget, som funnits sedan 2005, fick sitt stora genombrott när man som första batteriföretag i världen lyckades utveckla ett uppladdningsbart litium-jon batteri som fick licens att använda Svanenmärkning.

Bolagets produkter är byggda runt en bred patentportfölj som Christina själv ligger bakom. Till kunderna hör idag bland andra datorföretagen Hewlett-Packard liksom inom kort ASUS. Boston-Power är också starkt engagerat i utvecklingsarbetet av Saab:s första eldrivna bil, den så kallade ZE SAAB 9-3 (Zero Emission).

– Inte minst bilbranschen står inför stora utmaningar att klara omgivningens krav på en hållbar utveckling. Därför är det oerhört inspirerande att tillsammans med Saab utveckla en bil som inte har några CO2-utsläpp.

Redan tidigare i våras fick Christina Lampe-Önnerud sitt första stora publika erkännande på hemmaplan när hon blev prisad av näringslivets miljöchefer, NMC, och utsågs till vinnare av utmärkelsen Hållbart ledarskap 2009.

– Hållbar utveckling kräver innovation och förändringskraft. Jag ser denna utnämning som ett erkännande av hur min forskning och utveckling är en del av de nya system och lösningar som efterfrågas.

När det gäller sitt kommande engagemang i IVA hoppas Christina kunna bidra med kunskap om vad som sker på teknikområdet globalt. Boston-Power har idag betydande verksamheter både i Taiwan och USA.

Comments are closed.