Avtal om chipset för satellitkommunikation

Sivers Wireless, ett affärsområde under Sivers Semiconductors, har tecknat ett utvecklingsavtal för en avancerad satellitkommunikationslösning med Thorium Space, ett polskt satellitkommunikationssystemsbolag. Avtalet är ett första steg i utvecklingen av avancerade chipsets för markterminaler för satellitkommunikation, samt rymdbaserade enheter. Värdet på avtalet är cirka 19,5 miljoner kronor (1,85 MUSD).

Avtalet täcker ett första utvecklingssteg och avser leverans av fungerande prototyper av flera olika dedikerade chip för olika mm-vågs frekvenser för avancerade satellitkommunikationssystem. I nästa fas, som inte ingår i nuvarande avtal, är potentialen betydande, eftersom chipen kommer att vidareutvecklas, kvalificeras och förberedas för massproduktion för att stödja både mark- och rymdbaserade lösningar för att så småningom rullas ut i volym från och med andra halvåret 2024.

Utvecklingsaktiviteterna för detta avtal startar i mars 2023 och är planerade att löpa fram till slutet av 2023. Marknaden för satellitkommunikationschip beräknas innebära en total adresserbar marknad (TAM) för Sivers typ av chipset på över 5 miljarder USD under perioden 2023–2030.

– Jag är oerhört glad över samarbetet med Sivers, säger Paweł Rymaszewski, vd för Thorium Space. Det innebär att vi kan utveckla och leverera de bästa möjliga aktiva antennlösningarna till det globala mark- och rymdsegmentet utan att kompromissa.

– Det här är första gången vi tillhandahåller lösningar som är avsedda att installeras i rymden och det är väldigt spännande att samarbeta med ett så framgångsrikt och innovativt företag som Thorium Space, säger Anders Storm, koncernchef för Sivers Semiconductors.

Thorium Space Sp. z o. o. är ett bolag inom avancerade satellitkommunikationssystem (Space Advanced Communication Company) som designar innovativa tekniska lösningar för konstruktion av rymdfordon och intelligenta gruppantenner, tillämpliga inom rymdindustrin och försvarssektorn. Thorium är ett tvärvetenskapligt team om nästan 40 rymdteknikingenjörer och specialister inom närliggande områden med kontor i Wrocław och Warszawa. 2021 valdes Thorium Space bland annat ut som en av de tio mest innovativa startupsen inom rymdteknologi och belönades som ett av 5 Top Space Tech Global Manufacturing Solutions av 288 undersökta företag.

Comments are closed.