Avionik från ÅAC i mikrosatellit

Det Uppsalabaserade rymdföretaget ÅAC Microtec har levererat en viktig del av avioniken till den filippinska Diwata-1. Satelliten sköts den 23 mars upp från Kennedy Space Center till den internationella rymdstationen ISS och placerades i omloppsbana den 27 april.


Diwata-1 skickas ut från ISS. Foto Tim Peake

Diwata-1 är en mikrosatellit som väger 50 kg. Den använder en av ÅACs feltoleranta massminnesprodukter och används bland annat för att övervaka miljöresurser och för meteorlogiska ändamål.
– Jag är mycket glad över att utplaceringen av Diwata-1 gick så bra och jag gratulerar de filippinska och japanska arbetsgrupperna till att ha klarat arbetet på så kort tid, säger Mikael Andersson, vd för ÅAC Microtec. Det här var första utplaceringen av en såpass stor satellit från ISS, några år efter den förra satelliten, TechEdSat-1, där vi också var med.
TechEdSat-programmet består av en serie CubeSats som byggs av NASA Ames. TechEdSat-1 var en 1U CubeSat, där ÅAC Microtec och studenter från San Jose State University utvärderade Space Plug-and-play Avionics (SPA) från ÅAC Microtec. TechEdSat-1 sköts upp till ISS från Tanegashima Space Center 21 juli 2012 och placerades i omloppsbana 5 maj 2013.

Comments are closed.