Autoliv lanserar positioneringsmodul

Autoliv lanserar idag ett fristående system som ger fordonet viktiga uppgifter om hur vägen och trafikmiljön ser ut framåt. Modulen, döpt till Electronic Horizon, är enligt Autoliv en nyckelkomponent mot självkörande bilar och kombinerar GPS-signaler och digitala kartor med information från sensorer inne i bilen.

Lanseringen av Electronic Horizon är en följd av Autolivs köp av amerikanska "Automotive Solutions"-enhet i juli i år.

Electronic Horizon-modulen använder sig av av en kombination av digitala kartor, GNSS- (GPS) och sensorteknik för att både kunna beräkna fordonets körbana och exakt bestämma fordonets position. Systemets avancerade algoritmer bidrar enligt Autoliv till en både säkrare och mer energieffektiv körning. Genom att kombinera GPS- och sensorteknik kan man förutbestämma fordonets körbana – och se längre fram än vad föraren själv kan göra.

Själva produktmodulen är lika liten som ett vanligt kreditkort och är utvecklad för att fungera oberoende från andra system i fordonen.

– Electronic Horizon är ännu en byggsten i vår satsning på världsledande säkerhetssystem för fordonsindustrin. Electronic Horizon är ett viktigt tillskott till vår produktportfölj av marknadsledande Active Safety sensorer, säger Stefan Kroenung, direktör för Autolivs Active Safety-enhet.  

Electronic Horizon är ett fristående system – designat för att enkelt och billigt kunna införas brett i hela fordonsflottor. Modulen är framtagen med bästa möjliga kompatibilitet gentemot nya och kommande gränssnitt med molnbaserade karttjänster – och systemet kan i sin tur generera kunddata till andra gränssnitt, allt utefter användarens behov.

Autoliv demonstrerar flera av användningsområdena under den pågående transportmässan i Bordeaux.

– Vår Horizon-modul är ytterligare en Autoliv produkt som kommer att hjälpa till att rädda liv. Med en Active Safety-marknad under stark tillväxt och med självkörande fordon runt hörnet är positionerings- och kartläggningstjänster viktiga hörnstenar som man inte kan bortse ifrån. Exakt positionering och uppgifter om hur vägen ser ut framför fordonet är viktiga för att få sensorer och hela system att fungera korrekt, säger Scott Nist, Managing Director of GPS/Horizon solutions.

Autolivs Electronic Horizon-modul är i och med dagens lansering tillgänglig på marknaden – både för kundanpassad utveckling och för implementering direkt in i existerade fordonsplattformar, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.