Alla tävlande till årets Swedish Embedded Award

I dag presenterades deltagarna i årets upplaga av Swedish Embedded Award. De tävlar i tre kategorier, Enterprise Category, Student Category och IoT Category. Vinnarna kommer att koras på Embedded Conference Scandinavia den 5 november.


Niklas Persson och Tom Andersson, Mälardalens Högskola

Årets tävling är den sjuttonde i ordningen och som vanligt håller bidragen en mycket hög klass både vad gäller teknisk höjd och innovationshöjd. Bidragen är:

Enterprise Category

Anybus CompactCom från HMS Industrial Networks AB


Björn Franzén, HMS Industrial Networks AB

Anybus CompactCom implementerar en OPC UA-server för det öppna OPC UA-gränssnittet för industriell automation. Gränssnittet finns till PROFINET och EtherNet/IP och gör det lätt att kommunicera mellan Anybus och industriella nätverk.

Brinja Core och Brinja Sensor Node från Brinja AB


Xavier Leon och Axel Sjögren Holtz, Brinja AB

Brinja har tagit fram ett uppkopplat utrymningssystem för byggsektorn. Brinjas uppkopplade larm signaleras på ett tydligt sätt via ljus och ljud när en utrymning behöver ske. Larmet kan triggas från många olika källor, t ex via ett webgränssnitt, en telefon eller larmknappar på siten. Processen att utrymma en stor byggarbetsplats kan kortas från 30-60 minuter till några fåtal minuter.

Autonomous Dynamic Window från Chromogenics AB


Mats Hansson, Chromogenics AB

Autonomous Dynamic Window är ett system för elektriskt styrda fönster som automatiskt eller manuellt kan ”bländas av”. Glaset kan ändra sin transparens mot solljus och på det sättet minska värmeinstrålning och bländning. Fönstret både sparar energi och ger bättre komfort.
Fönstret har all nödvändig elektronik inbyggd och det spänningsmatas via en solcell. Inga ledningsdragningar eller övergripande system krävs.

Walkbeat från VectorizeMove AB


Siddhartha Khandelwal, VectorizeMove AB

Walkbeat använder en kombination av rörelsesensorer och en mobilapp för att övervaka hur en människa eller ett djur rör sig. Det kan till exempel handla om en patient med Parkinssons sjukdom eller om en häst med hälta. Gångmönstret kan övervakas på obegränsat avstånd av en läkare eller specialist var som helst i världen.

Student Category

AutoBike, Niklas Persson och Tom Andersson, Mälardalens Högskola


Niklas Persson och Tom Andersson, Mälardalens Högskola

AutoBike utvecklas för testning av autonoma fordons säkerhetssystem. Idag, när autonoma fordon ska testa hur bra de kan känna igen och klassificera cyklar så ställs en cykel på en släde som dras framåt med hjälp av vajrar. En självbalanserade cykel, som kan svänga, ändra hastighet och bete sig mer som en vanlig cykel gör testerna mer verklighetstrogna, och kan i slutändan rädda människoliv. AutoBike klarar av att balansera i olika terränger (asfalt, gräs, och löparbana), utföra snäva svängar och kan i nuläget hålla sig i ett balanserande tillstånd i varierande hastigheter mellan 8 och 15 km/h.

CubicMeter, Ramtin Massoumzadeh, Thibault Helle och Marek Baczynski, KTH – Kungliga Tekniska Högskolan


Ramtin Massoumzadeh och Thibault Helle, KTH

CubicMeter är en smart vattenmätare som enkelt installeras utanpå rören. Tekniken är med andra ord icke-invasiv, vilket innebär att i princip vem som helst med en enkel manual har behörighet att installera den. Detta i skarp kontrast till traditionella vattenmätare som kräver legitimerade VVS:are eller rörmokare för installation, pga de komplicerade ingreppen som potentiellt kan leda till katastrofala läckor.
Mätaren använder ultraljudsgivare som skickar pulser medströms och motströms och där enheten klockar tidsskillnaden mellan dem.

Arrangörer av Swedish Embedded Award
* Branschorganisationen Svensk Elektronik – med sektionen Embedded Technology
* Bra Mässor
* Elektronik i Norden

Vi återkommer med ett fylligare reportage och videopresentationer av bidragen.

Comments are closed.