Ny arkitektur för nya Ultrabook-enheter

Intels nya Core-processorer i fjärde generationen kommer att ligga till grund för en våg av nya 2-i-1-enheter som följer Ultrabook-visionen. Enligt företaget ger de nya processorerna den största ökningen av energieffektivitet i företagets historia.

Lanseringen av den 4:e generationens Intel Core-processorer innebär enligt Intels vice vd Tom Kilroy startskottet för en helt ny generation av Ultrabooks och 2-i-1-enheter, en PC och pekdator i en och samma enhet.
Tom Kilroy berättade under Computex att mer än 50 olika enheter är på gång, med allt från exklusiva Ultrabook 2-i-1-enheter baserade på de nya Intel Core-processorerna till andra enheter baserade på den kommande 22 nm-arkitekturen Silvermont.
Den 4:e generationens Intel Core-processorer är baserad på flaggskeppsarkitekturen Haswell och har tagits fram med Ultrabooks i åtanke, liksom att vara grunden för nya konverterbara 2-i-1swww-enheter. Den nya processorgenerationen ger en 50-procentig ökning av drifttiden under användning jämfört med föregående generation, vilket är den största ökningen mellan generationer i företagets historia och innebär omkring nio timmars batteritid vid aktiv användning för en del av de nya kommande Ultrabook-systemen.
De nya Intel Core-processorenas integrerade grafik har också fått en rejäl prestandaökning. Intel Iris, som finns integrerad i utvalda processormodeller, ger upp till fördubblade grafikprestanda jämfört med föregående generation, vilket är fullt jämförbart med separata grafiklösningar (discrete graphics). System med fyrkärniga processorer finns tillgängliga redan nu, och flera varianter kommer att finnas tillgängliga under kommande månader.

Perceptual computing
Kilroy passade även på att visa upp framstegen inom så kallad perceptual computing på Intel-baserade enheter. Med perceptual computing kan en dator utnyttja exempelvis pekfunktioner (touch), röststyrning, ansiktsigenkänning och andra tekniker för inmatning eller styrning. Kilroy avslöjade också att Intel arbetar med en integrerad djupavkännande 3D-kameralösning, som planeras att bli integrerad i Intel-baserade enheter under andra halvan av 2014.
Kilroy talade vidare om de tekniska framstegen inom ultra-mobility-segmentet och hänvisade till nästa generations Intel Atom-SoC (System-on-Chip), som bygger på 22-nanometersteknik och går under arbetsnamnet Bay Trail-T och är avsedd för pekdatorer, samt Intels kommande 4G LTE multimode-lösning och nästa generations Intel Atom-SoC för smartphones (arbetsnamn Merrifield). De första pekdatorerna med den nya Atom-kretsarna förväntas vara tillgängliga till jul i år och kommer att ge avsevärt bättre grafik, upp till fördubblad processorprestanda jämfört med dagens Atom-SoC, samt åtta eller fler timmars driftstid.
Kilroy genomförde vidare en teknikdemonstration med Intels 4G LTE multimode-lösning och den kommande Intel Atom SoC:en för pekdatorer. Intel XMM 7160 är en av världens minsta och mest energisnåla LTE-lösningar med multimode och multiband och kommer att möjliggöra global LTE-roaming med en enda kretslösning.
Avslutningsvis visade Kilroy upp en referensplattform baserad på Merrifield, nästa generations 22nm-baserade Intel Atom SoC för smartphones. Plattformen kommer att ha ökade prestanda och drifttid såväl som en integrerad "smarthub" för personanpassade tjänster samt en rad säkerhetsfunktioner, som ger skydd för enheter och den lagrade informationen.

Comments are closed.