Annons

5G tar upp kampen med fiber

Mobiloperatören Tre erbjuder nu bredband med hög hastighet via 5G-nätet. Det möjliggör höga surfhastigheter för den som inte kan, eller vill, ha fiber. Målet är att konkurrera med fiberaktörerna om svenskarnas hemuppkoppling både i stan och i fritidshusen. Hälften av alla hushåll uppger i en intern undersökning att man kan tänka sig 5G-bredband, antingen som egen leverantör eller som komplement till sin nuvarande fiberuppkoppling.

För drygt en vecka sedan invigde Tre sitt nya nät för höghastighets-5G och tar idag nästa steg i 5G-utvecklingen genom att erbjuda kunder 5G-redo bredband via mobilnätet. En undersökning av Differ Strategy som Tre har genomfört visar att mer än hälften av de personer som idag redan har internetuppkoppling i hemmet kan tänka sig att ha 5G som internetuppkoppling. Samtidigt funderar nästan var tredje svensk på att byta internetleverantör. Målet är att med 5G ta upp kampen mot fiberaktörerna genom att koppla upp svenskarnas hem. Med den nya 5G-tekniken kan man surfa i över 1000 Mbit/s i optimala förhållanden.

Den som vill ha den högsta prestanda med bäst räckvidd erbjuds en utomhusmottagare för 5G-uppkoppling som fästs på utsidan av fastigheten. Den påverkas inte av faktorer som vilken tjocklek och material på väggar eller fönstertyp man har och är lämpad för den som bor en bit bort från närmsta mobilmast. De kunder som inte har möjlighet att sätta upp en utomhusrouter eller har bra inomhustäckning erbjuds en inomhusrouter med inbyggt WiFi 6. Routern placeras var man vill i hemmet och är enkel att installera. Den som bor stort, eller på flera våningar, kan få ännu bättre uppkoppling i hela boendet genom att placera ut 5G-förstärkare runt om i boendet med hjälp av mesh-nätverk.

Leave a Reply