20 miljoner till 3D-pionjär

Svenska 3D-pionjären Volumental har tagit in 20 miljoner kronor, en av de största såddinvesteringarna i Sverige, under ledning av Silicon Valley-investeraren FOUNDER.org och Stockholmsbaserade MOOR. Startupbolaget inleder även ett "proof of concept"-projekt tillsammans med Intel.

 

Volumentals plattform bygger på två revolutioner som sker just nu: kameror med 3D-funktion blir alltmer vanliga i mobila enheter och 3D-skrivare blir alltmer exakta, prisvärda och tillgängliga. Volumentals mjukvara används för att noggrant scanna av människokroppen med hjälp av enkla 3D-djupkameror. Den molnbaserade plattformen tillåter sedan individer att skapa produkter som är skräddarsydda för sina egna kroppar.
Flera "proof of concept"-projekt inom ortotik och e-handel pågår, bland annat ett projekt med Intel som använder 3D-djupkännande bärbara datorer för att individanpassa skor. Det projektet visades upp vid Intel Developer Forum i San Francisco den 10 september och kan komma att lanseras i slutet av året. Volumental föreställer sig en framtid där all tillverkning är helt individualiserad och lokal, och planerar att använda investeringen för att fortsätta stärka teamet och lansera sina första produkter på resan mot den visionen.
Volumentals 3D-scannings- och modelleringsprogramvara har sitt ursprung i ett forskningsprojekt från 2012 på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Projektet fick tidigt och kontinuerligt stöd genom KTHs innovationssystem, först genom KTH Innovation och 2013 antogs Volumental till Sveriges ledande affärsinkubator STING. Idag består det internationella teamet av 16 personer med erfarenhet inom forskning på NASA, Google, Cambridge, Oxford, Stanford och fyra forskare inom datorseende på PhD-nivå.
Det aktuella projektet med Intel läggs till listan av tidiga kunder som består av företag i Europa och Silicon Valley. Volumentals programvara skapar exakta modeller av människokroppen med hjälp av enkla 3D-djupkameror, vilket hårdvarutillverkare som Intel har förutspått kommer att integreras i mobiltelefoner och bärbara datorer inom ett år, vilket innebär att kommersiella tillämpningar inriktade på hemanvändare kommer att vara möjliga mycket tidigare än väntat. Volumental planerar att fortsätta arbeta med strategiska partners för att utveckla sin teknik ytterligare och expandera till fler branscher och geografiska områden.
FOUNDER.org och MOOR delar Volumentals passion för att använda 3D för att möjliggöra en ny skräddarsydd värld där individen står i centrum av produktionsprocessen. Michael Baum på FOUNDER.org träffade VD Caroline Walerud och teamet på Volumental första gången när de valdes ut för FOUNDER.orgs ”Class of 2015”.
− Nästa våg av konsumentval kommer att drivas av masskundanpassning och möjliggöras av online-konfigurationstekniker som 3D-scanning, säger Michael Baum. Volumental är absolut den bästa av de bästa inom teknik och produktifiering runt 3D-visualisering. Vi är mycket glada över att arbeta med Volumental och hjälpa världen omkring oss förvandlas från "one size fits all" till individanpassning för alla.
Mikael Moreira från MOOR, Rovio Entertainments ordförande Kaj Heds riskkapitalbolag, kommenterar:
− Det är en enorm marknad som skapas inom kundanpassning av produkter och vi på MOOR tror att Volumental har den exceptionella talang, produktingredienser, och vision som behövs för att bygga denna marknad. Vi är verkligen ivriga att börja arbeta tillsammans med hela Volumentals team.

Comments are closed.