Annons

Viktigt patent till CodeScene

CodeScene, en tech-startup i Malmö, är nu ägare av ett nytt amerikanskt patent som kan vara framtiden för stabil kodning. Det nyligen utfärdade patentet (nr 10 802 823) tilldelades för metoden som identifierar kritiska delar i mjukvarukod, vilket utgör ett viktigt steg vid utrotning av vanliga tekniska fel som kan förlama företag.


Adam Tornhill (Grundare/CTO) & Hamdija Jusufagic (VD)

Teknologin gäller för programmering, mer specifikt mjukvarukodhantering och riskbedömning av koder. Metoden gör det möjligt för techbolag att identifiera och prioritera förbättringar av sin programvara utifrån affärspåverkan, tid och pengar.

– CodeScene är nästa generations kodanalysverktyg som löser omfattande problemställningar inom programvaruindustrin, säger Hamdija Jusufagic, VD för CodeScene. Behavioral Code Analysis är en innovativ metod som är helt ny i teknikvärlden.

Företag vars produkt är baserad på egen programvara, spenderar en stor del av sin budget på att underhålla och förbättra sin befintliga programvarukod. Stora programvarumoduler produceras ofta av flera utvecklare; större bolag har ofta 30-40 utvecklare som arbetar med en enda programvarumodul. Sådana stora moduler kan bestå av tusentals rader kod och kan i vissa fall ses som ett system i sig.

I januari 2021 tog CodeScene in nytt riskkapital på 30 miljoner kronor (3 miljoner euro) från investerarna Inventure och Luminar Ventures. Finansieringen gör det möjligt för CodeScene att påskynda global expansion och fortsätta driva produktutvecklingen inom detta viktiga område.

Metoden som CodeScene uppfunnit erbjuder värdefulla insikter åt företag att använda till förbättringsprioriteringar och med det vinna stora konkurrensfördelar.

Enligt McKinsey upptar den tekniska skulden (kostnaden för det extra arbete som krävs för att reparera felaktig kod) generellt 20-40% av teknikarkitekturens värde före avskrivningar. Det finns ett bevisat marknadsbehov av en förbättrad programvarukodhantering som underlättar underhållet av programvaran och ger en bättre förståelse för programvarukoden.

– Jag är verkligen stolt över innovationen bakom detta patent, säger Adam Tornhill, grundare och CTO. Alla år av dedikerat arbete från vårt utvecklingsteam har lönat sig. CodeScene vill ge koden en intelligent röst, varav en viktig del är att identifiera de kritiska delarna i en kodbas; delar som utgör både kort- och långsiktiga risker för affärsverksamheten.

CodeScene grundades 2015 när Adam Tornhill publicerade sin bok, Your Code As A Crime Scene. Boken markerade början på ett radikalt nytt tillvägagångssätt för programvaruanalys, med fokus på utvecklingen av en kodbas över tid, vilket gör det möjligt att prioritera teknisk skuld baserat på sannolik affärseffekt.

Boken slog igenom stort och Adam har sedan dess presenterat sina idéer på konferenser runt om i världen. På kort tid har begreppet ”hotspot”, lånat från det rättsmedicinska, blivit ett vedertaget begrepp inom programvaruindustrin. För att utforska idéerna krävdes dock ett kodanalysverktyg som ännu inte fanns. Då föddes CodeScene.

CodeScene är en SaaS-plattform som förser företag med värdefulla och handfasta verksamhetsinsikter. Insikterna synliggör systemets utvecklingskostnader och dess övergripande leveransprestanda.

Många företag har dolda utmaningar i sin programvaruarkitektur. Det är kostsamt att överstiga budget och missa deadlines. När bolagets resurser spenderar större delen av sin tid på att identifiera och hantera komplexa problem, går det ut över innovationsmöjligheterna.

Comments are closed.