Annons

Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2020

Linn Berglund, biträdande universitetslektor i trä- och bionanokompositer, har av Vattenfall tilldelats 2020 års pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.


Linn Berglund mottagare av Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2020


− Jag känner mig glatt överraskad och djupt hedrad. Det betyder väldigt mycket att få denna uppskattning för sin forskning. Jag är även väldigt tacksam för min underbara handledare under doktorandstudierna; Kristiina Oksman, säger Linn Berglund.

Linn Berglunds arbete visar osedvanligt hög vetenskaplig kvalitet, hon har publicerat sina forskningsresultat i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter och vid internationella konferenser.

− Linn Berglunds forskning ligger i den absoluta framkanten och resultatet av hennes arbete kommer i framtiden att hjälpa och på många sätt även förändra livet till det bättre för människor i hela världen. Vi är mycket glada och stolta över att få dela ut Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet till Linn, konstaterar Christer Ljunggren, VD Vattenfall Vattenkraft.

Linn Berglund har visat i sitt arbete att nanofibrer av cellulosa kan separeras miljövänligt och energieffektivt från industriella restprodukter, exempelvis från produktion av morotsjuice, rishalm och brunalger. Hon har även utvecklat en metod för att fastställa kvaliteten på nanofibrerna under separeringsprocessen. Hennes forskning har lett till ett nytt så kallat biobläck vilket kan 3D-printas till hydrogeler som till exempel skulle kunna användas som reservdelar till kroppen eller andra produkter inom biomedicin.

Linn Berglunds forskningsresultat har också öppnat nya områden inom forskningen på bionanomaterial, detta har bland annat resulterat i ett nytt forskningsprojekt inom biomedicin där hydrogeler av nanocellulosa utvecklas för att läka svårläkta sår. Projektet genomförs tillsammans med företag och biomedicinexperter.

Avhandlingens titel: From bio-based residues to nanofibers using mechanical fibrillation for functional biomaterials

Comments are closed.