Annons

Välkomna till Mars!

Tre rymdsonder når Mars under februari månad efter att ha startat från jorden i juli förra året. När det sker finns åtta fungerande rymdsonder i bana kring Mars och tre på planetens yta. En av sonderna, europeiska Mars Express med det svenskbyggda instrumentet ASPERA-3, befinner sig i omloppsbana runt planeten sedan 18 år.


Mars Express med IRF-instrumentet ASPERA-3 befinner sig i omlopp kring Mars sedan 18 år tillbaka. Under februari välkomnas fler rymdsonder till Mars. Foto: ESA

Tisdag den 9 februari klockan 16.30 svensk tid går sonden Hope från Förenade Arabemiraten in i bana kring planeten. Den 10 februari anländer kinesiska Tianwen-1 och sedan ska NASA:s rover Perseverance landa på Mars yta den 18 februari.

Mars Express var den första europeiska rymdsonden till en annan planet och sköts upp sommaren 2003. Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna har utvecklat och byggt ett av de sju vetenskapliga instrumenten, ASPERA-3, som Mars Express bär med sig.

Instrumentet utför kontinuerliga mätningar av rymdmiljön kring planeten, bland annat för att studera hur mycket vatten som Mars förlorar ut i rymden.

Mats Holmström, forskare vid IRF i Kiruna är ansvarig för ASPERA-3:

– Med de nya sonderna på plats kommer vi att kunna lära oss ännu mer om den planet som mest liknar jorden. Vi kan studera Mars yta, atmosfär, och omgivande rymd noggrannare än någonsin tidigare. Vi hälsar de nya besökarna lycka till och välkomna till Mars!

One Response to “Välkomna till Mars!”

  1. Vart hittar man rejäla beskrivningar så att man kan förstå båda vad de mäter och hur dom lyckas att göra det?
    För jag misstänker att jag som skattebetalare är med och betalar för teknologin som skapas och då vill jag även inhämta lite kunskap.
    Inte bara från resultaten, utan jag är betydligt mera intresserad av själva mätinstrumenten.

Leave a Reply