Annons

Tusende laddplatsen för elbilar

Stockholms stad går i bräschen vad gäller att driva utvecklingen av laddinfrastruktur i Sverige. I huvudsak har utbyggnaden skett via det kommunala bolaget Stockholm Parkering, som nu har installerat sin tusende laddplats för elbilar. Stockholm Parkering har 64 procent av alla publika laddplatser i Stockholm.

Den 1000:de laddplatsen finns i P-hus Strandbergsgatan på Kungsholmen i Stockholm. Bolaget började installera moderna laddplatser år 2009. Därefter har utbyggnadstakten legat på drygt 100 laddplatser per år. Det är också den takten man avser att hålla i framtiden.
Stockholm Parkering ansvarar för 65 800 p-platser. Av dessa äger man själv 6 300 p-platser i 32 parkeringsanläggningar. I bolagets egna anläggningar är i genomsnitt var 9:de p-plats utrustad med en laddmöjlighet (9,4 %).
– Vår ambition är att brist på laddplats inte ska vara ett hinder för att skaffa elbil, säger Christian Rockberger, VD för Stockholm Parkering. När vi bygger nytt är minst var femte parkeringsplats en laddplats och vi utökar även laddplatserna i våra befintliga fastigheter för att ha samma höga andel där. Stockholm Parkering har installerat lika många laddplatser som Sveriges övriga parkeringsbolag har tillsammans.
När utbyggnaden av laddplatser påbörjades fanns inte etablerade standarder hos biltillverkarna. Inledningsvis utrustades till exempel laddplatserna med schukouttag (liknar en vanlig två-håls-kontakt), men med tiden visade det sig att kontakttypen Type 2 Mode 3 skulle bli en europastandard. Så bolaget har fått byta ut schukouttagen mot Type2 Mode 3. Det arbetet pågår fortfarande.
Cirka 300 av de 1000 laddplatserna har delvis finansierats av Naturvårdsverkets ”Klimatklivet” där Stockholm Parkering var det första bolaget som beviljades investeringsbidrag för just laddplatser. Resten av laddinfrastrukturen har man finansierat själv.

One Response to “Tusende laddplatsen för elbilar”

  1. Det är nästan lika dyrt att tanka bensin som att ladda på en betalladdstolpe. Har man en laddhybrid så väljer man av bekvämlighetsskäl tyvärr bensin.