Annons

Tekniskt basår på distans

Om man saknar behörighet för att bli ingenjör ger Tekniskt basår den behörigheten. En utbildning som man nu också kan läsa på distans.

Tekniskt basår är en utbildning vid Högskolan Väst för de som saknar särskild behörighet till ingenjörsstudier. Till hösten ges den också för första gången som nätbaserad utbildning.

– Vi vill skapa möjlighet för fler att studera, säger prorektor Jan Theliander. Och ingenjör är dessutom ett bristyrke som vi gärna vill att fler utbildar sig till.

Det tekniska basåret ger behörighet att söka till bland annat högskoleingenjörs- och civilingenjörsutbildningar men även andra naturvetenskapliga eller tekniska utbildningar med motsvarande behörighetskrav. Utbildningen har funnits länge på Högskolan Väst och nu finns även möjlighet att ta del av den på distans.

– Det innebär att de som inte är behöriga att läsa en ingenjörsutbildning och som inte har möjlighet att flytta för att skaffa sig denna nu har möjlighet att ta del av den här utbildningen, säger Per Nylén, prefekt för Institutionen för Ingenjörsvetenskap.

Utbildningen är nätbaserad men studenten måste delta på campus vid några tillfällen varje termin.

– Vi kommer att ha ett par platsträffar per termin samt ett uppstartsmöte där de lär känna sina studentkamrater.

Däremot kommer tentamina att kunna göras på distans.

Att utbildningen nu går att genomföra via datorn är frukten av samarbete mellan Högskolan Väst och kommunerna i Västsverige genom Kommunakademin Väst (KAV).

– Kommunerna och högskolans samverkan i KAV innebär bland annat att vi tillsammans ska skapa goda förutsättningar för högskolestudier för fler, säger prorektor Jan Theliander. Det här är en gemensam satsning med just den målsättningen. Att vi kan göra den här satsningen beror på styrkan i en utvecklad organiserad samverkan mellan kommunerna och högskola.

Comments are closed.