Rymdsatsning ger jobb i norr

Just nu genomförs offensiva satsningar med New Esrange som spjutspets som potentiellt kan ge hundratals nya jobb och ett bredare näringsliv i Kiruna och Norrbotten.

Kiruna har varit en rymdstad i snart 60 år. 1957 etablerades IRF, Institutet för rymdfysik och 1966 byggdes Esrange, Sveriges och Europas rymdbas. Ingenstans i Europa finns samma bredd av rymdkompetenser på ett och samma ställe, med en lång historia av internationell rymdforskning och internationell affärsverksamhet.

”Inom Space Kiruna samverkar alla rymdaktörer i regionen med den gemensamma visionen att bygga Europas mest mångsidiga rymdstad och stärka ett oberoende europeiskt tillträde till rymden. Vi har unika förutsättningar och förmågor för världsledande rymdtjänster, forskning, utveckling och innovation. Redan idag jobbar 300 personer hos de olika rymdaktörerna i Kiruna”, skriver Space Kiruna i ett pressmeddelande.

– Vi investerar just nu 200 miljoner kronor för att modernisera, uppgradera och stärka Europas endakompletta civila rymdbas. Vår satsning på New Esrange skapar unika möjligheter för forskning ochutveckling av flyg‐ och rymdfarkoster. När vi kan skjuta upp små satelliter i omloppsbana, stärker Europa även sitt oberoende tillträde till rymden. Esrange är också ett centrum i ett globalt nätverk av markstationer för satellitkommunikation och kontroll, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange Space Center.

– Luleå tekniska universitet gör nu stora satsningar på rymdverksamheter där vi utvecklar vår samverkan med Esrange och med andra rymdföretag. Vi anställer 2 nya professorer, och gör en storsatsning på 100 miljoner i en ny omgång av Rymdforskarskolan. Som ett led i att etablera encentrumbildning i rymdteknik ingår även en satsning på 8 industridoktorander parallellt med ABI:s etablering av en nationell rymdinkubator, säger Jonas Ekman, prefekt för LTU:s institution för system – och rymdteknik.

– Ett viktigt erkännande för svensk rymdforskning är att IRF fått ett prestigeuppdrag av den europeiska rymdstyrelsen ESA. Vi ska delta med två experiment i Europas nästa stora rymdprojekt, där en rymdsond skickas till Jupiter år 2022 och når fram år 2030. IRF deltog även i ESA:s stora och uppmärksammade projekt Rosetta, där en rymdsond jagade ikapp en komet och sedan också lyckades landa på kometen. Utöver grundforskning medverkar IRF även i utbildningar och utveckling av norrskensturism. Med Space Kiruna har vi en bra plattform för att samverka än mer i framtiden, säger Lars Eliasson, föreståndare för Institutet för rymdfysik.

Konsultföretaget Vasco Advisers AB nu undersökt möjligheter och förutsättningar för en rymdexpansion. Man konstaterar i rapporten att Kiruna och Norrbotten har de geografiska förutsättningarna, kompetens och infrastruktur som krävs för att utvecklas till Europas rymdcentrum – understött av svensk rymdbransch och akademi. Det kan ge mer än 500 nya jobb i Kiruna och regionen.

Comments are closed.