Annons

Nya rön om plasma och stoft

På måndagen den 11 juni disputerar Ilka Engelhardt, Institutet för rymdfysik (IRF) och Uppsala universitet, på en avhandling om plasma och stoft vid månen Enceladus och kometen 67P, ”Plasma and Dust around Icy Moon Enceladus and Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko”.

Saturnusmånen Enceladus och kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko är tvåexempel på isiga objekt i solsystemet från vilka det strömmar ut gas och stoft irymden. Vid båda himlakropparna blir gasen delvis joniserad och stoftkornenblir elektriskt laddade. Båda kropparna har besökts av rymdfarkoster förseddamed likadana instrument från IRF i Uppsala för observationer av plasmat och det laddadestoftet.
– Det visar sig att förhållandena vid Enceladus och kometen skiljer sig åt mer än vi hade tänkt oss, säger Ilka Engelhardt. Jag uppmärksammar i denna avhandling olika aspekter av deras plasmaomgivningar. Vid Enceladus har jag bland annat upptäckt att plasmat och stoftet fördelar sig i ganska tydliga områden i rymden. Vid kometen undersöker jag plasmat, framför alltplasmavariationer och förekomsten av kall elektrongas. Det visar sig finnas sådan kall elektrongas även när kometen är långt borta från solen, vilket vi inte hade trott.
Resultaten baserar sig på mätningar med IRF:s instrument ombord på rymdfarkosterna Cassini (till Saturnus) och Rosetta (till kometen 67P).

Comments are closed.