Landslagsfotboll och kullager

Nu är det officiellt vilka före detta studenter som får den ärofyllda titeln Årets alumn vid Luleå tekniska universitet. 2017 går priset till Fredrik Larsson, fysioterapeut för Sveriges herrlandslag i fotboll och Victoria Van Camp, chef för affärs- och produktutveckling, SKF.

10lule10
Årets alumner 2017 vid Luleå tekniska universitet, Victoria Van Camp, chef för affärs- och produktutveckling inom SKF och Fredrik Larsson, fysioterapeut för Sveriges herrlandslag i fotboll. Foto: Karl William/Captain Norway


– Det är otroligt smickrande att få det här priset. Jag är otroligt glad – och stolt över utmärkelsen, säger Fredrik Larsson
– Jag är mycket stolt över utmärkelsen och över att ha studerat och doktorerat vid Luleå tekniska universitet. Utan den grund jag fick i Luleå hade jag inte kommit dit jag är i dag, säger Victoria Van Camp.
Fredrik Larsson, kommer från Trollhättan och bor i Göteborg. Han är anställd som fysioterapeut för IFK Göteborg/IFK Kliniken Rehab. I år har han dessutom fått det hedersamma och eftertraktade uppdraget att vara fysioterapeut för Sveriges herrlandslag i fotboll. Ett drömjobb för många. Det är ett arbete som innebär att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet för spelarna, att kunna se nyanser från dag till dag och göra rätt bedömning när det gäller rehab, spel och träning. Det gäller att inte bara ha mycket god kunskap och praktisk erfarenhet inom fysioterapi och fotboll, utan att även ha ett stort mått av integritet, i en extremt resultatinriktad bransch. Det gäller att våga satsa när det behövs och att kunna stå emot när trycket blir stort från intressenter och publik, att kanske få se en viss spelare på plan, men som fortfarande inte håller på grund av skador.
Fredrik Larsson var själv spelare i Trollhättans BoIS i början på 1990-talet. 2006 blev han fysioterapeut för Kopparbergs FC, sedan för Örgryte och därefter för IFK Göteborg. Han läste till fysioterapeut på Luleå tekniska universitet, medan utbildningen fortfarande låg i Boden. Han tycker att utbildningen gav en fantastisk grund för ett yrke han älskar och som innebär en möjlighet att ständigt utvecklas. Han har bara positiva minnen från sin fysioterapiutbildning vid Luleå tekniska universitet, med små klasser och engagerade lärare.
­ Lärarna gav oss studenter utrymme att bli självständiga. Vi fick utveckla vår förmåga att analysera, att lita till vår egen förmåga och lära oss att ta stor hänsyn till själva människan ur ett holistiskt perspektiv. Vi lärde oss att det som fungerar för en person inte alltid fungerar för en annan beroende på var en person befinner sig motivations- och behovsmässigt. Vi uppmuntrades att våga resonera kring saker och ting och att bära med oss ett kritiskt förhållningssätt till metoder och behandlingar. Det här förhållningssättet bär jag med mig inte bara i rollen som fysioterapeut, utan även i övriga livet.
Victoria Van Camp, kommer från Ytterbyn utanför Kalix. Hon har bott och arbetat i Holland i fyra år, i USA sju år, och bor numera i Göteborg. Hon sitter sedan 2016 i ledningsgruppen för SKF, där hon är chef för affärs- och produktutveckling, vilket innebär högsta ansvar för SKF:s inköp, tillverkning och logistik med målen att bland annat öka SKF:s försäljning och förbättra lönsamheten. Ända sedan 1996 har hon arbetat på SKF i olika teknik- och affärsutvecklingsroller. Hon är ordförande för SKF- LTU Technology Center. Hon har varit styrelseledamot i VBG AB och Preera. Hon sitter i styrelsen för BillerudKorsnäs och är invald i IVA Avdelning 1 Maskinteknik. I sitt arbete möter hon varje dag, kollegor, kunder och forskare från olika kulturer och delar av världen, och för att lyckas bra i den rollen måste man vara beredd och intresserad av att utvecklas både i sin yrkesroll och på det mänskliga planet.
När Victoria Van Camp en gång sökte till utbildningen i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet, var det för att hon ville gå en civilingenjörsutbildning där hon snabbt kunde få omsätta sin kunskap i praktiken – och det fick hon redan från start. Efter avslutad examen i maskinteknik disputerade hon i maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Hon menar att studierna vid Luleå tekniska universitet har varit av ovärderlig betydelse för hennes yrkeskarriär.
– På Luleå tekniska universitet studerar man hela tiden nära verkligheten med gästföreläsare från industrin, adjungerade professorer, professorer och docenter som forskar i samarbete med industrin och allt detta i en mycket internationell miljö. Luleå tekniska universitet har skaffat sig ett globalt nätverk i industrin utan motstycke, och det gör att man som nyutexaminerad är väldigt väl rustad för att börja jobba och bidra direkt. Den praktiska tillämpningen av teori som universitetet har betyder också att man aldrig är rädd för att ta sig an verkliga problem och använda den teori som behövs, men inte mer.
Utmärkelsen Årets alumn delas ut till personer som en gång varit studenter vid Luleå tekniska universitet och som efter examen nått särskilt stora framgångar i sina karriärer. Prisutdelningen äger rum 7 november i Vetenskapens hus under festliga och högtidliga former klockan 17:00-19:00. Prisutdelare är Erik Höglund, vikarierande rektor vid Luleå tekniska universitet.

Comments are closed.