Innovationer inom sportteknik

Vi delar löprundan, lägger sensorer i skorna, och har full koll på varje hjärtslag. Tekniken blir ett allt viktigare hjälpmedel för idrottaren att nå sin fulla potential. Nu lanserar Sveriges Olympiska Akademi en ny satsning för att stärka den svenska innovationskraften inom sportteknik.


Sveriges Olympiska Akademi är en stiftelse grundad av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm. Nu lanserar SOA Spin Accelerator Sweden, ett accelerationsprogram med fokus på sportinnovationer, tillsammans med den internationella organisationen HYPE Sports Innovation. Programmet är ett initiativ där akademin, sportvärlden och techsektorn möts på en internationell arena.
KTH Innovation och Handelshögskolans Center for Sports and Business ansvarar för genomförandet av programmet, med målet att satsningen ska bidra till nya lösningar som kan få marginalerna på rätt sida för både elitidrottaren och vardagsmotionären. Fokus ligger på idrottaren.
– Det spelar ingen roll vilket kön personen har eller om den är elitidrottare eller motionär, utan det handlar om varje individ ska kunna nå sin fulla potential. Därför valde vi idrottaren som tema, säger Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation.
Stockholm är ett av världens främsta centrum för innovation, och nummer tre i Europa inom sportteknik (KPMG). Att koppla ihop detta med världens största globala ekosystem för innovation inom sport ska ge deltagarna en fördel.
– Vi är övertygade om att svensk idrott kommer utvecklas, både kunskapsmässigt och praktiskt när innovation och teknik blir en del av vardagen för hela den svenska idrottsrörelsen, säger Martin Carlsson-Wall, chef för Handelshögskolans Center for Sports and Business.
I satsningen ingår också några av världens ledande universitet inom sportteknik i satsningen, däribland det brittiska Loughborough University. Nir Bin Lavi, Chef över HYPE:s USA-kontor, som besökte Stockholm för lanseringen säger:
– Genom kraften i sport och innovation kan vi skapa en positiv påverkan på människors liv här i Stockholm.
Trots landets storlek är Sverige är världens fjärde bästa idrottsnation viktat per antal invånare (greatestsportingnation.com), och tredje bäst i världen på innovation (Global Innovation Index 2018).
– I Stockholm finns unik kompetens för att utveckla nya verktyg för individanpassning, för bättre resultat och för mer inspirerande träning för alla, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi. Sveriges Olympiska Akademi bildades för att knyta ihop detta. Då behöver vi också ta plats i en stark global innovationsmiljö.
Uppstartsbolag från hela världen bjuds in till att ansöka om programmets tolv platser. Under våren träffas deltagarna både på plats i Stockholm och digitalt för att utvecklas tillsammans, innan programmet avslutas i juni. Programmet stöttas av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Comments are closed.