Annons

Hundratals fler andningsskydd varje dag tack vare ny robot

Produktionen går tio gånger snabbare – samtidigt som kvaliteten har ökat. Med en ny ABB-robot är företaget Tiki Safety rustat att möta en rekordstor efterfrågan på andningsskydd från sjukvården.

Det är bråda dagar på Tiki Safety i Bro utanför Stockholm. Efterfrågan på företagets andningsskydd har vuxit lavinartat både i Sverige och globalt. För att möta den stora efterfrågan behövde produktionen effektiviseras, och lösningen blev en ABB-robot.

– Tack vare ABB-roboten har vi nu en cykeltid som är tio gånger så snabb, säger Mikael Klockseth, vd för Tiki Safety. Det gör att vi kan möta våra beställningar och hjälpa sjukhus i Sverige och runt om i världen att få produkter så snabbt som möjligt.

Tiki är ett av de mest avancerade och samtidigt mest lättanvända andningsskydden på marknaden och består av en unik övertrycksmask med en liten fläkt upptill. För att Tiki Safety skulle kunna öka produktionstakten tog företaget 3Button Group tillsammans med ABB fram en skräddarsydd lösning: en ny produktionscell där en ABB-robot, modell IRB 2600, plockar masker in och ur en maskin som gjuter den tätande gummilist som sitter runt andningsskyddet.

Den fas av tillverkningen som moderniserats tog tidigare sex minuter. Nu tar den inte mer än 40 sekunder. Och snabbare kommer det att bli.

– Om någon vecka hoppas vi att vara nere på 20 sekunder. Dessutom krävs inte någon specialkompetens för att jobba med nya linan, och mindre handarbete än tidigare ger bättre kvalitet på produkten.

RobotStudio har varit en viktig nyckel till den snabba och framgångsrika robotleveransen. I ABB:s programvara för programmering och robotsimulering kan man skapa, simulera och testa en komplett robotinstallation i virtuell 3D-miljö. När verktygskonstruktion och programmering av Tiki Safetys nya robotcell lades in i RobotStudio gick det snabb att se möjligheter och ta beslut.

– I RobotStudio såg vi direkt att det fanns mer tid för roboten att göra andra saker i cellen. Därför ska vi införa vår teststation i samma cell, så att roboten testar maskerna samtidigt som den tillverkar och formsprutar plasten. Det sparar oss enormt mycket tid om vi inte behöver testa manuellt.

– Eftersom teknologin visat sig funka så bra så har vi pratat om att köpa ytterligare en ABB-robot. Då skulle vi kunna dubbla produktionen.

Comments are closed.