Annons

Hemmajobb gav årshögsta nivåer i nätet

Under de gångna två veckorna har dataförbrukningen i både fasta och mobila nätet ökat och nått årshögsta nivåer. Dessutom har antalet genomförda röstsamtal ökat med hela 30 procent under veckans två inledande dagar. Även samtalslängden ökar signifikant.


Andres Suazo, nätexpert på Telenor

Det är främst uppladdad data, traditionella röstsamtal och samtal över 4G/Wifi som ökar, och en trolig anledning till det är att många svenskar håller närmare kontakt med nära och kära på distans och jobbar hemifrån med hjälp av videotjänster.

– Gårdagens besked om att skolor ska stängas och att allt fler svenskar jobbar hemifrån är sannolikt drivande i detta, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor. På kort tid har vi sett nya årshögsta nivåer på uppladdad data och en ökning på genomförda röstsamtal med 30 procent. Det innefattar även VoLTE och Wifi-calling, dvs samtal över 4G och Wifi. Att just uppladdad data, VoLTE och Wifi-calling ökar är sannolikt för att många svenskar håller närmare kontakt med nära och kära på distans, jobbar hemifrån med hjälp av videotjänster och ringer via sin Wifi-uppkoppling.

Några enskilda datatoppar sticker ut, bland annat under förra veckan, 10-12 mars, då läget även i Sverige på olika sätt eskalerade och Folkhälsomyndigheten ökade risknivån till ”mycket hög”. Under förra veckans slut sågs en viss ökning i antalet genomförda röstsamtal och sedan dess har både mängden samtal och längden på dessa ökat.

– Sällan tidigare har våra kunder varit så beroende av och förlitat sig så mycket på våra tjänster som nu. Vi ska hjälpa svenskarna att hålla kontakten med nära och kära i ett läge där många sitter mer eller mindre isolerade i sina hem. Vi ska möjliggöra att så många som möjligt kan hålla koll på nyheter, följa den senaste informationen från myndigheter och arbeta hemifrån på samma villkor som från kontoret. Att planera för stora kriser är en del av vår verksamhet och näten ska rustas utifrån förutsättningen att sådana här lägen kan uppstå.

Comments are closed.