Annons

GREAT-utmärkelse till Ericsson

Föreningen GREAT, som arbetar för utvecklad IT-infrastruktur och ett uppkopplat samhälle i Västsverige, har beslutat att att ge utmärkelsen Årets GREAT Inititativ 2020 till telekombolaget Ericsson. Ericsson får priset för många års forskning och utveckling på mycket hög nivå.


Fr v Erik-Wilhelm Graef Behm, Karl-Johan Killius och Jerker Lindsten

GREATs styrelse motiverar beslutet att tilldela Ericsson Årets GREAT initiativ 2020:

”Under lång tid i har Ericsson Göteborg bedrivit forskning och utveckling i absolut världsklass för att tillhandahålla konnektivitet. Vi ser också allt mer mjukvarans betydelse i alla delar av samhället och även där är Ericsson en av regionens viktigaste aktörer. Att dessutom under Corona anställa ett stort antal ingenjörer gör det hela än bättre.”

Ericsson är marknadsledare inom 5G och har redan över 100 kontrakt klara. Arbetet med femte generationens mobilnät, som bland annat ska ge 10 gånger snabbare uppkoppling, kommer att få globalt genomslag och påverka människor i hela världen.

– Jag är övertygad om att 5G kommer att lyckas eftersom 5G-utrullning går snabbare än tidigare utrullning av 3G till 4G, säger Karl-Johan Killius är ansvarig för Ericssons utvecklingsenhet Packet Core och sitechef i Göteborg.

– Ericsson arbetar också lokalt i Göteborg i en rad samarbeten med företag, organisationer och institutioner kring att utforska möjligheterna med 5G, bland annat med den testbädd vi har här, och Ericsson Garage på Lindholmen får det att hända.

– Göteborg är en viktig utvecklingsnod i arbetet innan 5G lanseras, säger Erik-Wilhelm Graef Behm, områdesansvarig ICT på Business Region Göteborg. Det behövs leverantörer som är med i utvecklingen, företag att testa tillsammans med, nya ingenjörer som anställs och forskning som stöttar, vilket innebär att hela ekosystemet i regionen är involverat. På Ericsson i Göteborg finns världsledande kompetens inom mobil datakommunikation, vilket betyder mycket för techindustrin och våra exportföretags konkurrenskraft.

– Det mest spännande med 5G är att ingen riktigt vet vad det kommer att innebära för oss användare, säger Jerker Lindsten, ordförande i GREAT och vd för HiQ Göteborg. Om vi tänker tillbaka på när 4G kom så hade vi ingen aning om vad det skulle innebära för utvecklingen av exempelvis Facebook, Twitter, Uber och AirBnb. Vi hade inte kunnat göra bankärenden med mobilen och Swish hade inte kunnat utvecklas på samma sätt.

– Många tjänster som vi idag tar för givet hade inte funnits. 4G-infrastruktur har ändrat samhället i grunden och när 5G nu lanseras har vi heller ingen aning. Det enda vi vet säkert är att det kommer än mer banbrytande tjänster än vad det kom med 4G – tjänster som förenklar, förbättrar, sparar tid och förändrar våra liv. Tjänster som vi inte ser nu.

Utmärkelsen Årets GREAT Initiativ utdelades i samband med A GREAT DAY 2020, som livesändes den 4 september.

Leave a Reply