Annons

ForskarFredag inspirerar unga

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival och arrangeras i år på 28 orter över hela Sverige. RISE Interactive medverkar för att inspirera unga att forska, med aktiviteter i Piteå och Göteborg.

09rise08

Forskning berör och påverkar allas framtid. ForskarFredag riktar sig särskilt till barn och unga för att inspirera och väcka intresse för forskning och vetenskap. I år äger ForskarFredag rum den 29 september. Lokala arrangörer står för programmet som bygger på möten mellan besökare och forskare genom experiment, workshops, samtal, prova-på-aktiviteter och mycket mer.
RISE Interactive Piteå medverkar med forskare Sofia Larsson som kommer att träffa gymnasieungdomar i Piteå för att berätta om projektet NEXT – Digital Participation for the Next Generation. Forskningen handlar om ungdomars interaktion kring nyheter i syfte att förstå mer om det offentliga samtalet i sociala medier och hur medieanvändning kan se ut för unga läsare. Forskare Johan Fagerlönn kommer att besöka elever på mellanstadiet för att demonstrera hur RISE Interactive använder ny teknik som AR- och VR i tillämpad forskning.
Som en del av ForskarFredag samordnas varje år ett massexperiment där skolklasser bjuds in för att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Årets massexperiment, Nyhetsvärderaren, som är landsomfattande, undersöker och försöker besvara forskningsfrågan ”Hur trovärdiga är ungas nyhetsflöden?”. RISE Interactive Stockholm och Göteborg tillsammans med Uppsala Universitet och Vetenskap&Allmänhet är delaktiga i projektet och ska tillsammans med högstadie- och gymnasieelever undersöka vilka nyheter som rör sig i deras flöden och testa ett verktyg för att lära elever källkritik i digitala medier.
De första insikterna presenterades idag i ForskarFredags Science Café på Bokmässan i Göteborg, där även publik bjöds in för att ställa frågor till forskare och utvecklare av projektet. Designer Ellen Franzén, forskare Martin Törnros från RISE Interactive och Thomas Nygren från Uppsala universitet medverkade.

Comments are closed.