EEPAB satsar på höga strömmar i kretskortet

EEPAB (Eskilstuna Elektronik Partner AB) har sökt en lösning för att hantera höga strömmar på kretskort för kraftelektronik, bland annat för fordon, och energisystem och funnit denna hos det tyska konsultföretaget GED (Gesellschaft für Elektronik und Design mbH).

Sedan den 18 mars är EEPAB representant i Sverige för GED. Dess speciella högströmskoncept är för strömmar upp till 1000 Ampere i ytmonterade kretskort. De passar särskilt väl för branscher som fordon, tåg, vindkraftverk, sladdlösa verktyg, belysnings anordningar inne och ute samt i den elektriska kraftindustrin.
Mikael Joki, ägare och vd på EEPAB, beskriver GEDs högströmskoncept (HSK) som ett viktigt verktyg för möjligheten att för befintliga och nya kunder presentera helt nya och skräddarsydda HSK-lösningar för att ersätta gamla konstruktioner inom elektronikkraft.*
– För vår interna elektronikkonstruktions- och CAD-avdelning kommer detta samarbete med GED att ge oss på EEPAB både tillgång och kompetens till en hel familj av högströmslösningar. Dessa kommer att bli ett unikt instrument för att kombinera höga amperetal med elektronisk omkoppling, distribution, mätning och styrning i ett och samma kretskort. Därmed kan man undvika kabellösningar och deras kända nackdelar, säger Mikael Joki.
Att behärska HSK-tekniken är en mycket komplex uppgift som kräver både nya och speciella tekniska lösningar. För att uppnå en optimal konstruktion är det nödvändigt att hitta den bästa kombinationen av kretslösning för hög ström, mönsterkort anpassat för Hög ström, kontakter som anpassade för höga strömmar samt tekniker för kylning och kåpor. För att i mer detalj beskriva HSK-tekniken kommer GED och EEPAB att i mitten på juni arrangera ett tekniskt seminarium i Eskilstuna där alla intresserade är välkomna att delta.
GED är ett elektronikkonstruktions- och CAD-företag placerat utanför Köln och som har varit verksamt sedan 1986.
Hanno Platz, ägare och vd på GED säger:
– Under de senaste sex åren har vi framgångsrikt utvecklat och producerat över 60 olika HSK-projekt, huvudsakligen i Tyskland. Det är nu dags att sprida HSK-tekniken till andra marknader. Eftersom EEPAB har både en egen elektronikkonstruktions- och CAD-avdelning, plus en stor variation av kunder i många branscher, var det ett lätt beslut för oss att välja EEPAB som en licenspartner.
HSK står egentligen för 6-7 olika tekniker.
– HSK tillsammans med våra tekniker för energireglering kommer att lyfta fram våra plattformars egenskaper till nästa nivå. Vi ser med detta möjligheter till att få nya kunder på kraftsidan, säger Mikael Joki. Vi har dessutom en produktionsmiljö som redan är anpassad för högströmslösningar. Bland annat har vi maskiner för ångzonslödning för att klara tyngre lödapplikationer och vi kan tillverka såväl prototyper som serier.

 

Comments are closed.