Annons

De får SSF Strategisk mobilitet

Av 40 sökande får i år 14 finansiering. Här finns projekt inom SSF:s samtliga områden som är naturvetenskap, teknik och medicin. Ungefär lika många sökande vill röra sig från akademi till industri som tvärtom.

Det handlar om att utforska nya tekniker och optimera telekomnät hos Ericsson, minneshantering av kretsar, inbäddad hårdvara i perifera enheter som kan hantera AI, gruppantenner hos Saab Dynamics, stråldoser för Elektras maskiner, förbättrad isolering i högspänd likströmskablar (HVDC) för ABB. Digitala modeller för tåg och kärnkraftreaktorer är också strategiskt för framtiden.

För att utveckla läkemedel som hanterar antibiotikaresistens fokuserar ett projekt hos Sveriges Veterinäranstalt (SVA) på mikrobiell evolution, ett annat på läkemedelskandidater för att korrigera rubbningar i levern. Gems PET System, ett dotterbolag till GE Health Care, kommer att tillsammans med Uppsala universitet utveckla lågenergetiska partikelacceleratorer, och ytterligare ett projekt i samarbete mellan KI och Evox Therapeutics vill modifiera exomer (signalbärare i cellen) så att läkemedel kan riktas mot specifik vävnad och sjukdomstillstånd.

– Att forskare och utvecklare rör sig mellan akademi och industri/klinik är strategiskt viktigt för svensk forskning. Vi är glada över att kunna bidra i detta viktiga kunskapsutbyte och tycker att årets projekt känns väldigt spännande, säger Lars Hultman, vd för SSF.

Följande projekt beviljas medel:

Tobias Wrigstad, Spridning av minneshanteringsforskning i IT-industrin. Uppsala Universitet -> Oracle
Bo Segerman, Tolkning av genetisk variation i mikroorganismer. SVA -> Uppsala Universitet
Dragos Dancila, Energieffektivare lågenergetiska partikelacceleratorer. Uppsala Universitet -> Gems PET system
Di Yuan, Robust optimering för växande stamnät av mobilnät. Uppsala Universitet -> Netonomics AB
Olof Hjortstam, Laddningsdynamik i framtida HVDC isolationssystem. ABB -> Chalmers
Masoumeh Ebrahimi, Djupinlärning i neurala nätverk i perifera enheter. KTH -> Ericsson
Sören Poulsen, Elektromagnetisk analys av nästa generations radomer. Saab Dynamics -> Lunds universitet
Jens Sjölund, Inlärning av numeriska metoder för specifika ändamål. Elekta -> Uppsala Universitet
Sara Straniero, Modulering av gallsyraomsättning vid leversjukdom. Karolinska Institutet -> Albireo AB
Aida Zuberovic Muratovic, Bekämpning av klimatförändringar i svensk skaldjurproduktion. Livsmedelverket -> Uppsala Universitet
Dong-Yuan Sheng, Digital reaktor – En fullskalig kärnreaktormodell. Westinghouse -> KTH
Ulrik Franke, Cyberförsäkring för ett säkrare informationssamhälle. RISE -> Länsförsäkringar
Malgorzata Honcharenko, Modifering av exosomer för riktad leverans av farmaka. Karolinska Institutet -> Evox Therapeutics
Rahul Kanchan, Framtida elektriska drivlinor för eMobility. ABB -> Chalmers

Strategisk mobilitet är ett SSF-program som förenklar för forskare från industrin eller akademin/forskningsinstitut att arbeta hos den andra parten. Bidragen varierar mellan en knapp halvmiljon till en och en halv miljon och projekten utförs på deltid eller heltid under ett till två år. SSF avsätter årligen 15 miljoner kronor till programmet.

Comments are closed.