Cirkulära affärsmodeller med AI

Nya maskiner, molntjänster och artificiell intelligens (AI) ska ligga till grund för en omställning till cirkulära affärsmodeller. I ett nytt projekt vid Science Park Borås och Wargön Innovation ska små och medelstora företag få hjälp att starta sin omställningsprocess genom tillgång till ny teknik. Målet är att med hjälp av ökad digitalisering och nya produktionsprocesser skapa konkurrenskraft genom hållbara lokala lösningar och samarbeten.

Projektet CircularMovement, som drivs av Science Park Borås och Wargön Innovation, syftar bland annat till att exponera företag för nya tekniker, nya maskiner, molntjänster och AI som har effekt på cirkularitet och hållbarhet. Dessa väntas i sin tur resultera i långsiktiga affärsfördelar för företag.

Genom samtal och workshops med företag ska utmaningar och möjligheter utforskas för att säkerställa inköp av rätt maskiner och teknik. Maskiner och teknik som sedan kommer att finnas tillgänglig för företag att testa sina teorier i DO-tank Center i Textile Fashion Center i Borås och hos Wargön Innovation i Värnersborg.

– Projektet ger oss möjlighet att investera i maskiner eller digitala verktyg som ligger i framkant och som kan inspirera och vägleda företag i deras utvecklingsresa, säger Therese Bengtsson, delprojektledare för CircularMovement vid Science Park Borås. Detta borde vara högintressant för många företag och jag hoppas att vi får ett stort intresse för projektet. Min förhoppning är att företag är villiga att komma med input, samt ta del av de verktyg vi investerar i.

Redan nu finns den första maskinen på plats på Wargön Innovation – en textilsorteringsmaskin för kommersiell skala som bland annat består av den senaste fiberdetektionstekniken, Fibersort. Anläggningens test- och demosystem kan hantera och sortera textil i stora volymer vilket exempelvis kan användas för att storskaligt sortera textil för redesign och återbruk eller reklamationshantering och uthyrningsmodeller. Exempel på företag som redan idag använder sig av tekniken är Nimble Patch och Twood, som på olika sätt ger nytt liv till uttjänta jeans, samt Hodakova och Rave Rewiew, som skapar nya plagg av textilier som sorteras ut i anläggningen. Fibersort-scannern möjliggör även materialutsortering, som en löpande viskosström till exempelvis textilåtervinningsbolaget Sharetex.

– Med vår maskinutrustning och system vill vi möjliggöra för regionens små och medelstora företag att skala upp eller utveckla sina cirkulära affärsmodeller för att öka deras konkurrenskraft inför framtiden, säger Markus Danell, verksamhetsledare på Wargön Innovation. Att kunna verifiera sina affärer i större skala är ett mycket viktigt steg för framtidens cirkulära bolag.

CircularMovement initierades av Science Park Borås och Wargön Innovation och riktar sig till små och medelstora bolag i textil- och modeindustrin inom Västra Götaland och Halland. Däribland även underleverantörer och partners till ovanstående bolag, samt företag i andra branscher och techbolag som kan delta i förändringsarbetet av textil- och modebranschen.

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen, TEKO – Sverigess Textil och Modeföretag och Högskolan i Borås och pågår från juli 2021 till oktober 2023.

Comments are closed.