Annons

Blivande automationstekniker lär sig om industri 4.0

På El- och Energiprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping utbildas framtidens automationstekniker. I tio år har skolan samarbetat med Schneider Electric för att eleverna ska kunna träna på den senaste utrustningen. Nu fördjupas samarbetet, när den första kullen elever i vår ska lära sig fjärrstyrning av internetuppkopplade maskiner, för att göras redo för jobb i industri 4.0.

IIoT (Industrial Internet of Things) kännetecknar den pågående fjärde industriella revolutionen. Eleverna på Bäckadalsgymnasiet ska förberedas för en digital verklighet där internetuppkopplade system möjliggör fjärrstyrning, övervakning och service på distans.

– Som yrkesutbildare försöker vi alltid jobba i två cykler, säger Mattias Gustafsson, programansvarig på El- och Energiprogrammet inriktning Automation, på Bäckadalsgymnasiet Jönköping. Vi behöver både lära eleverna det som industrin vill ha just nu och samtidigt förbereda dem för det som komma skall. Med Secure Connect från Schneider Electric kopplar vi nu upp skolans labbutrustning via en säker IoT-lösning och från och med vårterminen kommer eleverna få lära sig att styra och övervaka maskinerna på distans.

Under de tio år samarbetet har pågått har Schneider Electric levererat en mängd olika komponenter till Bäckadalsgymnasiet. Det senaste är ett avancerat styrsystem som ska kopplas ihop med befintlig labbutrustning.

– Förhoppningen är att eleverna ska komma ut på arbetsmarknaden med ny kunskap om framtidens sätt att designa maskiner och systemlösningar, säger Josef Christoffersson, Product Manager på Schneider Electric. Det är de här teknikerna som ska sätta framtidens automationslösningar på kartan så småningom så jag ser det som oerhört viktigt att samarbeta med yrkesutbildningar som den på Bäckadalsgymnasiet.

Comments are closed.