Annons

Backup med superkondensator

Powerbox lanserar en backupteknik baserad på superkondensatorer som ger lasttoppkapacitet och säkerhet för industriella och medicinska applikationer. S-CAP BOOST är framtagen dels som lösning vid kortfristiga toppbelastningar, dels som backup i applikationer där litiumjon- eller syrabatterier inte kan användas p g a säkerhetsnormer.


29F-54V-60A ryms i ett 19” 2U-chassi och har 22 superkondensatorer på totalt 29 F och en kapacitet på 2500 W


S-CAP BOOST kan, beroende på applikationens krav, konfigureras för att ladda och övervaka superkondensatorbanker som en UPS, som backup för en periods säker drift före nedkoppling, eller för hantering av kortfristiga toppbelastningar utan att påverka varken lasten, huvudmatningen, eller dess batteri, i applikationer som laser, elmotorer, och röntgenutrustning.
Kritiska applikationer i krävande eller hårt reglerade miljöer måste ofta uppfylla hårda krav avseende både kemiska och andra risker. Detta innebär bl a att vissa batterier, som t ex litiumjon, ibland inte kan användas. Energireserv för larm och för säker nedkoppling måste lösas på andra sätt.
Här erbjuder superkondensatorer en attraktiv möjlighet. Kapaciteten kan spänna från några få F upp till 200 F för enskilda applikationer, och upp till containerstorlek för stora system. S-CAP BOOST-teknologin ger exakt styrning av vitala parametrar i tillämpningar från en enstaka 2,8 V superkondensatorcell till komplexa system med specifika spänningar och energimängder för varje specifik applikation.
Ett exempel på en produkt med S-CAP BOOST-teknologi är 29F-54V-60A, en 2500 W backupenhet för en industriell processtyrningsdator som installerats i en hårt reglerad miljö. Enheten har 22 superkondensatorer på totalt 29 F och är inrymd i ett 19” 2U-chassi. Kapaciteten är 2500 W i 5 s vid full last och 30 s vid halv last.
29F-54V-60A innehåller en strömstyrd DC/DC-omvandlare som håller superkondensatorerna konstant fulladdade. Den har också aktiv cell-laddningsstyrning med lastbalansering, övervakning av cellkonditionen samt larm. Larmen omfattar hög cellspänning, låg cellspänning, noll cellspänning, samt temperatur och är åtkomliga via en fysisk anslutning med digital styrning och övervakning som option.
– Applikationer med krav på akut backup eller med höga toppbelastningar blir allt vanligare och superkondensatorer integrerade i kraftaggregat har växt fram som ett passande och mycket tillförlitlig alternativ, säger Patrick Le Fèvre, Powerbox’s Chief Marketing and Communication Officer. Powerbox S-CAP BOOST är en utmärkt plattform inför framtiden, Vi ser framför oss ett stort antal olika applikationer för energilagring med superkondensatorteknologi, och inte enbart för el-fordon.
Jämfört med litiumjon, med en cyklingsförmåga (antal laddningar/urladdningar) på mellan 500 och 1000, har superkondensatorer en cyklingsförmåga på mellan 500.000 och 20.000.000, vilket gör teknologin extremt lämplig för applikationer med ett stort antal energirika laddningscykler, som t.ex. industriell eller medicinsk laser. Det är för sådant S-CAP BOOST-teknologin utvecklats, med noggrann styrning av superkondensatorernas laddning för energioptimering mellan varje cykel och mycket hög säkerhet och tillförlitlighet.

Comments are closed.