Annons

ABB levererar kraftförsörjning till Northvolt

När Northvolt bygger sin batterifabrik i Skellefteå är det ABB som tar hand om infrastrukturen för kraftförsörjning från det lokala nätet direkt till produktionsanläggningarna. Kraftsystemnätet kommer att tas i drift stegvis, med början år 2021, då batteriproduktionen planeras starta.

ABB:s leverans, som kommer att säkerställa stabil och pålitlig kraft för fabriken, inkluderar projektledning, design, upphandling av all tredjepartsutrustning, övervakning av installation och driftsättning. Leveranserna inkluderar transformatorer, omkopplare, kablar och installationsmaterial, skyddsutrustning och styrsystem.
– Northvolt är en strategiskt viktig kund och partner för ABB, säger Björn Jonsson, affärsområdeschef på Industrial Automation i Sverige. För oss är det viktigt att stödja dem i arbetet med att bygga världens grönaste litiumbatteri, och byggandet av batterifabriken i Skellefteå är en viktig milstolpe i strävan efter ett samhälle som är fritt från fossila bränslen.
Strömförsörjningen till batterifabriken är utformad för hög energieffektivitet och låga förluster. Den kostnadseffektiva designen utvecklas gemensamt av ABB och Northvolt, baserat på Northvolts specifika behov och krav på tillförlitlighet.
ABB har tidigare mottagit flera order på kraftförsörjning och automatisering för Northvolt Labs utvecklings- och demofabrik i Västerås. Dessa leveranser inkluderade elektrifiering, övervakning av den kemiska processen, ABB Ability System 800xA styrsystem och kontrollrum med avancerad operatörsmiljö och ABB Ability Manufacturing Operations Management. Northvolt Labs påbörjade produktionen i slutet av 2019.

Comments are closed.