Annons

93 procent blev underkända

I ett nytt test blev 93 procent av testade elprodukter från nätsajterna WISH, Aliexpress och eBay underkända. Bristerna är allvarliga med risk för elchock och brand.
– 26 av 28 testade produkter hade fått försäljningsförbud på den svenska marknaden, säger Patrik Espino Colin vid Elsäkerhetsverket.


Bild: iStock

Under hösten köpte Elsäkerhetsverket tillsammans med Länsförsäkringars Forskningsfond in nattlampor, USB-laddare och mixrar med syftet att ta reda på mer om elprodukter som säljs via marknadsplatser på nätet. Av de testade nattlamporna var 4 utformade på ett sätt som inbjuder till lek vilket inte är tillåtet i Sverige. Dessa lampor hade också flera brister i konstruktionen som innebär risk för att komma åt strömförande delar med 230 volt.

Bakgrunden till testet är en Sifo-undersökning som Elsäkerhetsverket genomförde i våras. Enligt undersökningen är det hemelektronik som toppar listan över produkter som säljs via nätet.

– Produkter som säljs utanför EU är inte alltid tillverkade för att användas i Sverige, dessutom finns det inget företag inom EU som tar ansvar för att produkten uppfyller kraven, säger Patrik Espino Colin vid Elsäkerhetsverket. Detta innebär att du som privatperson får ta ett stort ansvar att kontrollera produkten du köpt, du måste veta att den är säker och får användas i Sverige.

Elsäkerhetsverket kommer att delge berörda parter och informera om testresultat. Det finns inget lagstöd för att hindra dessa produkter från att fortsätta säljas på marknadsplatserna men det finns en överensstämmelse med dessa marknadsplatser att de inom två dagar ska plocka bort dessa från försäljning.

Totalt identifierades 108 anmärkningar på 28 produkter. De vanligaste felen på de testade produkterna är stift som lossnar från stickproppen, fel typ av plast som lätt brinner, för litet avstånd mellan olika komponenter och felaktiga kondensatorer. Överlag är produkterna tillverkade på fel sätt och med fel material och det är inte bara en brist utan flera, vilket ökar risken för att produkten orsakar skada.

– Utifrån denna undersökning avråder vi starkt från att köpa privatimporterade elprodukter från ”nätjättarna”, säger Mari Sparr vid Länsförsäkringar Forskningsfond. Köper du från svenska butiker och återförsäljare har de ansvar för att varorna de säljer uppfyller alla säkerhetskrav.

Testresultatet kommer även att användas inom Elsäkerhetsverkets samarbete med Sveriges Konsumenter och projektet Privatimportens faror. Syftet med projektet är att öka kunskapen hos konsumenter om vad privatimport innebär, ansvarsfrågor och vilka risker det finns.

Comments are closed.