Annons

20 års utbildning i rymdteknik

Det är nu 20 år sedan de första studenterna började på civilingenjörsutbildningen i Rymdteknik, vid Luleå tekniska universitet. Det var Sveriges absolut första civilingenjörsutbildning mot Rymdteknik. Än i dag är utbildningen unik i Sverige.

10lule03

Över 160 rymdstudenter var på Rymdcampus i Kiruna för att fira jubileet. Rymdteknikutbildningen är den mest populära civilingenjörsutbildningen vid Luleå tekniska universitet, sett till antal förstahandssökande. Närheten till rymdindustrin ger studenterna intressanta möjligheter när det kommer till examensarbeten och projektarbeten. Flera studentgrupper har under åren bidragit med experiment till såväl sondraketer som höghöjdsballonger (Rexus/Bexus) och många har dragit nytta av kopplingarna till den internationella rymdmiljön och möjligheterna till utbyte med andra universitet.
– Tack vare våra masterprogram finns det studenter från hela världen på plats här i Kiruna, säger Anita Enmark, universitetslektor i atmosfärsvetenskap och lärare på programmet och en av dem som talade i samband med 20-års jubileet.
Det var hösten 1997 som de allra första studenterna antogs till civilingenjörsprogrammet i rymdteknik. Upplägget byggde redan från början på konceptet att utbildningens första del görs i Luleå, och den senare delen i Kiruna. På plats i Kiruna blir studenterna en del av en unik rymdmiljö, ett kluster av forskning, industri och utbildning inom rymdspektrat.
Ella Carlsson Sjöberg utexaminerades från programmet 2004. I dag är hon biträdande föreståndare på Institutet för rymdfysik, IRF. När hon mötte studenterna delade hon med sig av sin glädje och stolthet över att vara alumn från rymdteknikprogrammet.
– You lucky boys and girls – ni har en fantastisk framtid framför er! Mitt bästa år var dessutom året i Kiruna. Då fick vi uppleva rymden på ett helt nytt sätt. Tack vare kopplingen till forskningen fick vi på riktigt kontakt med rymden och det var en fantastisk upplevelse.
På plats för att fira jubileet fanns bland andra studenter, personal från Luleå tekniska universitet, Institutet för rymdfysik (IRF), Swedish Space Corporation (SSC), European Incoherent SCATter Scientific Association (EISCAT), Esrange, ESA och rymdföretag.

Comments are closed.