100 miljoner till framtidens mjukvaruutveckling

KK-stiftelsen, Blekinge Tekniska Högskola samt elva olika företag satsar sammanlagt 107 miljoner under åtta år på högskolans forskning i programvaruteknik.

– Målet är att ta fram nya arbetssätt och metoder för att svenska företag ska kunna utveckla framtidens mjukvaruintensiva produkter och tjänster på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Madelene Sandström, vd på KK-stiftelsen som bidrar med 48 miljoner kronor.
Mjukvara är kärnan i nästan alla produkter och tjänster idag, från inkomstdeklaration och bilar, till banktjänster och tidsbokning hos tandläkaren. Mängden mjukvara i vårt samhälle har formligen exploderat, både i storlek och komplexitet. Den framtida generationen av mjukvaruintensiva produkter och tjänster som växer fram ställer nya krav på hur mjukvara ska utformas, utvecklas och underhållas.
Genom forskningsprofilen Programvaruteknik OmTänkt ska forskarna på Blekinge Tekniska Högskola (BTH) i samverkan med industrin ta fram nya arbetssätt, principer, metoder och modeller, så att svenska företag ska kunna utveckla nästa generations mjukvaruintensiva produkter och tjänster på ett konkurrenskraftigt sätt. I forskningsprofilen kommer bland annat Ericsson, Swedbank, Telia Sverige och Sony Mobile att delta.
– I den pågående industriella evolutionen har programvvara blivit en central del och hur vi utvecklar programvara förändras av flera orsaker till exempel globalisering, komplexitet och ledtid, säger Martin Wallin, programchef Innovation & Forskning på Ericsson Karlskrona. Med denna nya forskningssatsning, som är mycket viktig, utökar vi våra möjligheter att tillsammans med akademin ta oss an det pågående teknikskiftet, ligga steget före och fortsätta vara den motor för branschen som vi är idag.
Forskningsprofilen bygger vidare på den internationellt erkända och topprankade forsknings- och utbildningsmiljö Software Engineering Research and Education Lab vid BTH. Med ytterligare 100 miljoner kronor, kan högskolan ta avgörande kliv framåt i utvecklingen av den starka och kompletta miljön.
– Det är en av de största satsningarna i BTH:s historia, säger Anders Hederstierna, rektor vid Blekinge Tekniska Högskola. Jag räknar med att högskolan kommer att vara i den absoluta världstoppen med denna satsning.

Comments are closed.