Fokus på batteribränder

Incidenterna med litiumbatterier som fattar eld blir allt vanligare och hittills har det inte funnits någon effektiv metod att släcka dessa bränder. Men ett nytt släckmedel och ett system för transport av batterier är tänkt att minska riskerna.

10litium01

Litiumbatterier blir allt vanligare i produkter som kräver mycket energi, som exempelvis datorer, mobiler, fjärrkontroller och leksaker. Batterierna erbjuder en mycket hög energidensitet, men kan i vissa fall innebära risker.

Från brandsäkerhetsföretaget Housegard kommer AVD,  ett nytt medel som effektivt kväver litiumbränder. Med hjälp av en vattenbaserad samling av små mineraler bildas en keramisk platta som kyler ner branden och lägger sig som ett tätt skal över brandhärden.

– För att energin inte ska skena, så kallad ”Thermal Runaway”, finns ett antal olika säkerhetssystem, säger Melker Lang, projekt manager på GPBM Nordic. Skulle något av säkerhetssystemen slås ut av kraftiga stötar eller slag, eller av hög värme finns risk att batterierna exploderar och brinner med mycket hög temperatur.

Redan har ett antal olyckor skett. Bland annat ett stort antal litiumincidenter i flygplan. Nyligen har dessutom över 500 000 Hoverboards återkallats av tillverkaren på grund av att många tagit eld. Det finns även mobiltelefoner som återkallats på grund av inre explosioner.

– Skulle en litiumbrand uppstå fungerar inte de traditionella metoderna. Vatten bildar vätgas som ökar branden och skumsläckare håller bara nere elden så länge skummet sprutas på elden. Med AVD har vi tagit fram en lösning som effektivt klara att släcka bränder i litiumbatterier.

Housegard lanserar dessutom en ny transportbag, Fire Resistant Bulk Containers. Transportbagen är tänkt att användas under mellanlagringar och transporter och klarar att hålla nere temperaturen mellan inre och yttre skikt under lång tid. Temperaturer på flera hundra grader förhindras att passera skiktet under 30 minuters tid eller längre.

Comments are closed.