Vinnarna av SKAPA-priset

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer 2021 i Stockholms län har mottagit diplom och en hållbar bukett av juryordförande Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park och Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg i Tessinska palatset under tisdagskvällen.


Jonas Gauffin Dahlin och David Gauffin Dahlin , Apex Vision

– Det finns en fantastisk innovationskraft i Stockholm, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park och ansvarig för juryn i Stockholms län. Precis som tidigare år har det varit oerhört många bra och välutvecklade uppfinningar nominerade till årets SKAPA-pris. Att utse en vinnare i de olika kategorierna är ett gediget arbete för juryn och vi önskar att vi kunde uppmärksamma flera av de sökande men antalet vinnare är begränsat.

– Det här är en trevlig tillställning och ett fint pris som lyfter viktiga innovationer för framtiden säger Sven-Erik Österberg, landshövding för Stockholms län. Jag önskar alla Stockholms läns bidrag extra lycka till den stora finalen den 11 november.

Vinnarna av SKAPA-priset i Stockholms län och juryns motiveringar

Amin Kazemzadeh, Flexpenser AB
Med en teknik som håller en öppnad förpackning syrefri har Flexpenser möjlighet att förnya förpackningsindustrin. Tekniken kan användas i olika format och storlekar inom livsmedel, skönhet, färg och farmaceutisk industri. Flexpenser löser flera hållbarhetsutmaningar genom att göra konserveringsmedel överflödiga, öka livslängden samt säkerställa att det går att använda innehållet till sista droppen.

Max Mohammadi, PlasticFri AB
Med ny teknik som utnyttjar befintliga produktionsanläggningar och en produkt som kan tillverkas från restprodukter inom jordbruket har PlasticFri skapat en 100 procentigt biologiskt nedbrytbar och giftfri ersättare till en stor mängd traditionella petroleumbaserade produkter som påsar, förpackningar och muggar. Man står på tröskeln till en stor marknad som innebär ett viktigt steg mot omställningen till en hållbar värld.

Vinnarna av SKAPA-talang för unga innovatörer och juryns motiveringar

David Gauffin Dahlin, Apex Vision
Genom att utveckla teknologin att följa ögonens rörelser gör Apex Vision det möjligt att styra en smartphone utan att vidröra den. Det banar vägen för nya tillämpningar och nytta inom ett flertal områden, från spelindustri till sjukvård. Apex Vision skapar också nya tänkbara användningsområden i vardagen för alla med en smartphone.

Frida Femling, Acty Technologies AB
Med den digitala plattformen Acty skapas en investerarsamverkan som ger möjlighet att påverka företag att utveckla sin verksamhet i riktning mot ett mer hållbart och jämlikt samhälle. Acty möjliggör en strukturerad påverkansmöjlighet med större inflytande, ökad transparens och enklare hantering för investerarna.

Juryn för Stockholms län 2021

Robert Kingfors, ordf. Södertälje Science Park
Johan Ödmark, SISP (Swedish Incubators and Science Parks)
Wanja Bellander, Binnova
Eva Helén, Södertälje Science Park
Petra Dalunde, Kista Science City / Urban ICT Arena
Johanna Engman, Kista Science City
Ylva Williams, Stockholm Science City
Vill du komma i kontakt med någon av vinnarna? Kontakta Charlie Watz.

Om SKAPA-priset:

Kategori SKAPA-priset: Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare.

Kategori SKAPA-talang för unga innovatörer: Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA talang för unga innovatörer. Alla födda mellan 1989 och 1999 har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor (delas på högst tre nationella vinnare). De 24 länsfinalisterna får ett diplom och 10 000 kr. VINNOVA står bakom SKAPA-talang för unga innovatörer.

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Comments are closed.