Viasat från Piteå

Markstationsanläggningen på hög latitud i norra Sverige som drivs av Arctic Space tillhandahåller nu tjänster till Viasat RTE-kunder. Med upp till 9 kommunikationskontakter per dag kommer Piteå Öjebyn att öka nedlänkskapaciteten för de polära satelliterna.

– Vi kan stödja företag som tillhandahåller bilder, som den typ som används i Google Maps, säger Viasat RTEs business manager Aaron Hawkins. Vi stödjer också satelliter som flyger med radarsensorer som kan se på natten och genom molnen. Dessa kan övervaka allt från illegalt fiske och piratkopiering till rörelser i isar – till att spåra sjöfartsleder för att se till att de är säkra.

– Några av dessa kunder kan tillhandahålla så mycket data att de kan upptäcka förändringar ner till mycket små detaljer. Det är användbart i försäkringsbranschen, till exempel. Efter en översvämning kommer de omedelbart att kunna upptäcka exakt vilka hus som drabbades. Det är också användbart för att övervaka klimatförändringar – till exempel för att upptäcka issmältning över tid.

Norra Sverige erbjuder många fördelar för satellitkommunikation, med lugnt väder, infrastruktur i världsklass och tillgång till förnybara energikällor. Arctic Space har därför ingått ett samarbete med EcoDataCenter och deras mycket säkra tjänster samt klimatpositiva affärsmodell som finns tillgänglig för hantering, bearbetning och lagring av satellitdata.

– Datacentret ligger i anslutning till antennområdet, säger Sandra Nilsson, COO för Arctic Space Technologies. Detta ger oss möjlighet att minska tiderna för dataöverföring med en dedikerad fiberanslutning och möjliggör därför extremt snabb och säker datadrift.

Den svenska markstationsanläggningen byggdes 2021 och ligger i utkanten av polcirkeln inom ett mycket lugnt radiofrekvent område. Med en markstation på hög latitud är de primära satellituppdragsprofilerna polära banor, som mestadels används av jordobservations- och kommunikationssatelliter.

Det geografiska läget var ett strategiskt beslut, förklarar Benjamin Fischer, vd för Arctic Space.

– Att driva en sådan anläggning från Piteå, en stad belägen vid Sveriges kustregion, innebär mycket lägre underhållskostnader för antennsystemen på grund av lugnare väder och tillgång till en närliggande internationell flygplats. Detta ger oss extremt bred täckning på norra halvklotet med avsevärt lägre driftskostnader jämfört med högre latituder. Tillsammans med vår datacenterpartner blir den här anläggningen i huvudsak en ”data hub” som kan hämta och bearbeta enorma datamängder från satelliter som flyger över Europa, allt i realtid.

Comments are closed.