Utvecklingsplattform för tunnfilm

Stockholmsföretaget Midsummer lanserar en lågprisplattform, UNO, för forskning och utveckling inom tunnfilmssolceller. Plattformen är i första hand avsedd för högskolor och forskningsinstitut.

 

Midsommer tillverkar idag kommersiella utrustningar för produktion av flexibla tunnfilmssolceller, men de anläggningarna är i största laget för högskolor och forskningsinstitut.


– Det har funnits ett stort intresse för en mindre och billigare anläggning för forskning och utveckling, säger Sven Lindström, vd för Midsummer. Vi hoppas att UNO kommer att göra det lättare att utveckla kostnadseffektiva solceller med hög verkningsgrad.

UNO är en plattform för solceller baserade på CIGS (koppar, indium, gallium, selen) och CZTS (koppar, zink, tenn och svavel). Den kan också användas i en mängd olika tillämpningar där man behöver lägga på flera sputtrade material i ett obrutet vakuumflöde. Det kan gälla till exempel tunnfilmsbatterier, bränsleceller, små displayer mm.
UNO kan ha upp till 13 sputterkatoder och kan värma substratet upp till 750°C. Utrustningen kan ladda upp till 300 substrat och köra automatiska tester, där varje individuellt substrat har sina egna parametrar.
En viktig funktion för forskningsvärlden är också att UNO kan använda substrat av glas eller rostfritt stål. Den kan också utrustas med fler mätstationer.
– Vi är övertygade om att tunnfilmssolceller av CIGS-typ är framtidens solceller, säger Sven Lindström. Solcellerna blir allt effektivare och har en rad fördelar jämfört med vanliga solceller på kiselsubstrat. Tunnfilmscellerna är hållbara, klarar vibrationer och kan böjas och formas. De kan också tillverkas på ett kostnadseffektivt sätt i små volymer.

Comments are closed.