tel i tätare samarbete med Kina

Ett nytt innovationscenter för "Smart Devices" och en innovationsfond för smarta produkter på 100 miljoner dollar. Det var två av nyheterna som Intels vd, Brian Krzanich, tillkännagav vid Intel Developer Forum i Shenzen.

Allt medan datorbranschen fortsätter utvecklas i rask takt presenterade Intels VD Brian Krzanich företagets planer att bygga vidare på sin nära 30-åriga historia i Kina och utveckla sitt samarbete med de lokala företagen, framförallt i Shenzhen – allt i syfte att accelerera innovation och omvandlingen av datorbranschen.
I sin keynote talade Krzanich om hur Intel och datorbranschen i Shenzhen bör arbeta för att återväcka tillväxten – både lokalt och globalt – samt erbjuda en rik variation av produkter och upplevelser i olika segment, på olika operativsystem och på olika prisnivåer. En av lösningarna som han avslöjade är Intels nya satsning på ett Intel Smart Device Innovation Center i Shenzhen och en innovationsfond knuten till centret, med 100 miljoner USD i kassan.
Krzanich berättade också om en rad nya produkter och tekniker som företaget kommer att börja sälja under 2014, inklusive Intel Edison, en produktfärdig plattform med flera användningsområden, som utvecklats hos Intel i Kina. Han berättade också om Intel Gateway Solutions för användande i sakernas Internet (Internet of Things, IoT) baserad på företagets Quark- och Atom-processorer. Krzanich demonstrerade också, för första gången SoFIA, Intels första SoC-plattform för mobiltelefoner och surfplattor i låg- och mellanprissegmenten.
Med sig på scen under företagets årliga utvecklarkonferens hade Krzanich Ian Yang, chef för Intel i Kina, och Diane Bryant, chef för Intels Datacenter Group. Bryants presentation framhöll Intels datacentertekniker som grunden för modernt datoranvändande och nya affärsmöjligheter som följer i kölvattnet av att allt fler enheter förenas i sakernas internet.
– Det kinesiska ekosystem som omgärdar IT-branschen här kommer att vara avgörande i utvecklingen av framtidens datorenheter, sade Krzanich.

Investeringar i kinesisk innovation
Intel kommer att lokalisera sitt nya utvecklingscenter till Shenzhen, med närhet till både marknad och utveckling. Centret kommer att ta Intels arbete bortom surfplattan och erbjuda lokala produktutvecklare, tillverkare och mjukvaruutvecklare tillgång till företagets teknik och även ge tillgång till supportverktyg såsom referensdesigner för nyckelfärdiga lösningar, utvecklingsverktyg, supply chain sourcing, kvalitetssäkring och kundsupport. På så sätt är Intel delaktiga under hela värdekedjan, från koncept till kommersiell lansering.
För att ge ytterligare fart åt satsningen, presenterade Krzanich också Intel Capital China Smart Device Innovation Fund, med fokus på att öka innovationstakten för smarta enheter, inklusive 2-i-1-enheter, surfplattor, smartphones, kroppsburen teknik (wearables) och sakernas internet samt andra liknande tekniker i Kina. Investeringen stärker Intel Capitals engagemang i den kinesiska IT-industrin och utvecklingen av dess ekosystem. Sedan 1998 har Intel Capital investerat mer än 670 miljoner USD i 110 olika kinesiska företag genom två redan etablerade investeringsfonder.

Comments are closed.