Samsung vinner tvist med Apple i USA

En domare i USA avslog på måndagen Apples begäran om ett permanent förbud för försäljning av Samsung Electrics smarttelefoner i USA.

Apple tilldömdes 1,05 miljarder dollar i skadestånd i augusti efter att en amerikansk jury fann att Samsung hade kopierat kritiska funktioner i Apples iPhone och iPad.

Under större delen av året har Apple varit framgångsrikt i sina amerikanska rättstvister mot Samsung. Apple övertygade US distriktdomaren Lucy Koh i San Jose, Kalifornien, att införa två försäljningsförbud inför rättegången mot Samsung – ett mot Galaxy Tab 10,1 och den andra mot Galaxy Nexus. Därpå begärde Apple förbud för ytterligare ett antal produkter från Samsung, rapporterar Reuters.

Men juryn frikänner Samsung avseende de patent som använts för att förbjuda försäljningen av Galaxy Tab 10,1 och Koh upphävde förbudet. En federal appellationsdomstol har tidigare upphävt Koh´s tillfälliga förbud mot Nexus-telefonen. I ett beslut sent på måndagen citerar Koh besvärsinstansens dom som ett bindande prejudikat.

Telefonerna i fråga i detta fall innehåller ett brett utbud av funktioner och bara en liten del omfattas av Apples patent. Även om Apple har ett visst intresse av att behålla vissa funktioner som är exklusiva för Apple innebär det inte att hela produkter alltid måste förbjudas från marknaden eftersom de innehåller, bland sina otaliga funktioner, några smala skyddade funktioner, menar Koh.

Läs också Apple vinnare i patenttvist med Samsung

Comments are closed.