Industrins piloter utbildas i Skellefteå

Den svenska industrin har ett skriande behov av produktions- och processtekniker. Vid Yrkeshögskolan i Skellefteå startas till hösten tre utbildningar där dessa industrins piloter ska utbildas. Valet av Skellefteå som utbildningsort var ganska självklart. Här finns sedan tidigare gräddan av Sveriges verkstads- och processindustrier vilka nu kryddas med företaget Northvolt som bygger Europas största batterifabrik i Skellefteå.


Markus Lundmark. Foto: Patrick Degerman


Katarina Borstedt, tillväxtchef hos Northvolt, som under de närmaste åren kommer att anställa cirka 3 000 personer vid sin batterifabrik i Skellefteå lovordar tillkomsten av utbildningarna.

– Här kommer studenterna att få en bred utbildning som ger dem möjlighet att växa in i avancerade uppdrag inom framtidens industrier.

Ulf Olofsson, rektor för Yrkeshögskolan i Skellefteå, konstaterar att det finns ett stort intresse för de tre utbildningarna.

– Tidigare har det varit svårt att få studenter till utbildningar av det här slaget. Men medvetenheten om att de leder till avancerade framtidsjobb har ökat under de senaste åren.

De tre utbildningarna har utvecklats i nära samarbete med 25 framgångsrika företag i Västerbotten, vilket är en garanti för att innehållet i studierna ligger helt i linje med industriernas utveckling. Yrkeshögskolan i Skellefteå har också ett nära samarbete med branschorganisationerna Träbransch Norr och Teknikföretagen.

– Många av Sveriges teknikföretag är i stort behov av tekniker som behärskar exempelvis, digital 3D- och CNC-teknik, kvalitet och Lean, robot-, automatiserings- och underhållsteknik, säger Calle Lundahl, utbildningsutvecklare vid Yrkeshögskolan Skellefteå.

Dessutom ställer de 25 företagen upp med praktikplatser. Så mycket som en fjärdedel av utbildningstiden utgörs av praktik ute hos dem.

– Självklart gör vi det, säger Rolf J Persson, vd för Alimak Group Sweden AB, som sedan mer än 70 år tillbaka utvecklar och tillverkar hissar i Skellefteå. Vi har ett behov av produktionstekniker hos oss och då speciellt när det gäller automation.

Han har goda erfarenheter av att anställa medarbetare som gått en yrkeshögskoleutbildning i Skellefteå. En av dem är Markus Lundmark som är svetsansvarig hos Alimak.

– Utbildningen till produktionstekniker ledde till ett drömjobb för mig. Den gav mig en gedigen kunskap som jag haft jättestor nytta av i mitt yrkesliv. Utan den hade jag förmodligen inte fått det här jobbet.

Under de närmaste fem åren ska 300 process- och produktionstekniker utbildas vid Yrkeshögskolan i Skellefteå. Dessa kommer från hela landet och att man i Skellefteå, via det kommunala bostadsbolaget Skebo, kan erbjuda en unik boendegaranti för alla studerande på eftergymnasiala utbildningar gör det lättare för intresserade att hoppa på utbildningen.

– De behöver inte bekymra sig över boendet vilket annars är ett stort problem på många studieorter, konstaterar Marie Lundmark, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan i Skellefteå.

Studenterna består av hela spektrat från de som kommer direkt från gymnasiet till personer som arbetat inom industrin och vill vidareutbilda sig till de som helt och hållet väljer att byta bransch. Under våren kommer Myndigheten för Yrkeshögskolan också att genomföra ett försök med YH-flex där en stor del av utbildningen kan valideras och kompletteras till examen. Planer finns även på att kunna erbjuda YH-studierna i Skellefteå som distansutbildning.

– Det blir en spännande blandning och vi ser verkligen fram emot att få ta emot alla nya studenter hos oss, säger Lena Drugge, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan i Skellefteå.

På Campus Skellefteå ska det nu också etableras ett labb som är anpassat för utbildningarna till produktions- och processtekniker där den senaste tekniken finns tillgänglig. Skellefteå kommun har beslutat att investera tio miljoner kronor i detta teknikcenter som kommer att tas i bruk till hösten.

De tre utbildningarna är:

– produktionstekniker med inriktning digitalisering och datorstödd tillverkning, tre omgångar – 25 platser.

– produktionstekniker med inriktning automatiserade tillverkningsprocesser, tre omgångar – 30 platser.

– processtekniker med inriktning underhåll och driftsäkerhet, fyra omgångar – 30 platser.

Comments are closed.