Han leder konferensen om superlegeringar

Forskar man om superlegeringen 718 är den internationella konferensen ”Superalloys 718 & Derivatives” ett måste. I år har Joel Andersson, professor i materialvetenskap vid Högskolan Väst, rollen som konferensens ordförande.


Joel Andersson, professor i materialvetenskap vid Högskolan Väst

– Det känns fantastiskt roligt och hedersamt att tillsammans med forskare som är ledande inom ämnet få leda arbetet med att se till att konferensen blir så lyckad som möjligt, säger Joel Andersson.

Ett hundratal deltagare väntas besöka årets konferens om superlegeringar den 14-17 maj i Pittsburgh, Pennsylvania. Det är den tionde konferensen som arrangeras inom forskningsområdet sedan den första hölls 1991 i Pittsburgh. I år kommer en handfull personer från Högskolan Väst och GKN Aerospace att delta.

Varför är intresset så stort för superlegering 718?

– Den här superlegeringen används i stor utsträckning för olika komponenter inom flyg- och rymdindustrin, men också inom kemisk industri, offshore och energisektorn. Legeringen tål höga temperaturer, höga laster och aggressiva miljöer och är dessutom förhållandevis svets- och gjutbar, vilket gör att den passar utmärkt för komponenter i bland annat flygmotorer.

– Eftersom legeringen används i så stor utsträckning finns ett brett och stort behov av att öka kunskapen om materialet.

Vad handlar konferensen om?

– Här möts forskare och företag för att ta del av den senaste utvecklingen som rör superlegering 718 och andra typer av superlegeringar. Här presenteras ny kunskap om processer, applikationer och modellering. Experter från hela världen belyser frågor kring metallurgi kopplat till olika tillverkningsprocesser samt mekaniska egenskaper för superlegeringar.

Vad innebär ordföranderollen?

– Vi är en hel grupp som arbetar med att få konferensen på plats och där jag fått äran att leda arbetet. Det kan exempelvis handla om inbjudna talare, konferensens upplägg, granskning av artiklar med mera.

Vad betyder konferensen för dig?

– Första gången jag deltog på den här konferensen var 2005. Det var en fantastisk upplevelse att som ung student få möta världens mest betydelsefulla personer inom superlegeringar. Konferensen gav mig mersmak inför stundande doktorandstudier.

– En stor del av min forskning handlar om superlegeringar (exempelvis legering 718) och hur man på bästa sätt ska exempelvis svetsa materialet för att undvika olika typer av defekter.

Comments are closed.